Foto: Pixabay

V době pandemie koronaviru, se výrazně snížilo množství lidí, kteří nakupují v kamenných obchodech a supermarketech. Když už musí do kamenného krámu, snaží se většinou nakoupit nejnutnější potraviny a zboží a poté se rychle dostat ven. Proto také velice často využívají samoobslužné pokladny, které umožňují nečekat v dlouhých frontách.

Na tento trend reagují i obchodní řetězce které se snaží tyto samoobslužné pokladny vylepšit. Doposud jsme se s těmito samoobslužnými pokladnami mohli setkat téměř výhradně v obchodech s potravinami, ale nyní by tento trend měl zamířit i do drogerií. První drogerií u nás, která bude zavádět samoobslužné pokladny je pak řetězec Rossmann.

Foto: Pixabay

Zároveň s tím oznámila i diskontní síť Pepco, že tyto pokladny také nasadí. Jeden z řetězců v České republice chce během letošního roku přijít s naprostou novinkou v podobě speciálních kamer. Tato kamera může například rozpoznat věk a napomůže tak obsluze s ověřováním věku.

Obsluha bude mít na ruce speciální displej, kterým se může připojit k pokladně i na dálku a veškeré problémy vyřešit bez nutnosti chodit přímo k pokladně. Z pohledu zákazníka je asi největším zdržením výběr a nekonečné hledání pečiva, zeleniny a ovoce. I s tímto problémem má pomoci nová kamera, která by měla hravě identifikovat, jaký druh ovoce či pečiva máte na skeneru.

Obchodní řetězec Tesco pak přišel s další novinkou v podobě speciálních senzorů monitorujících riziko vzniku front a pohyb lidí. Pokud zjistí, že se u nějaké pokladny hromadí více nakupujících, vyšle signál vedoucímu prodejny a ten může otevřít další pokladnu dříve, než se vytvoří nekonečná fronta.

Poslední z řady novinek, se kterým se v letošním roce setkáme v obchodních řetězcích je speciální mobilní aplikace, která by vás měla navigovat až přímo ke konkrétnímu regálu, kde je vámi hledané zboží. V praxi pak půjde o jakousi nadstavbu ke skenovacím systémům nasazených v supermarketech Globus, Kaufland a Tesco.

V mobilní aplikaci těchto řetězců si můžete vytvořit vlastní nákupní seznam s tím, že aplikace vás na vybrané prodejně bude navigovat k jednotlivým položkám ze seznamu. Odpadne tak dlouhé zmatené hledání regálů. Globus přiznává, že by ji chtěl nasadit ještě letos, ale neví, zda se mu to povede.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)