Foto: Pixabay

Snad celý svět zůstal v šoku nad tím, co se v současné době děje na Ukrajině. I když celý svět vyjadřuje solidaritu s Ukrajinou, fyzicky ji nikdo na pomoc nepřišel – dokonce ani americký prezident Joe Biden. Proto se rozhodl Elon Musk, že alespoň on přidá ruku k dílu.

Elon Musk totiž nasměroval své satelity Starlink právě nad Ukrajinu, kde je internet na mnoha místech kvůli ruské invazi naprosto nedostupný. Satelity Starlink by tak měly v blízké době nahradit tamní internetové služby.

Elon Musk pak na Twitteru ukrajinského vicepremiéra a ministra pro digitalizaci, Michaila Fjodorova, potvrdil, že služba Starlink je nyní aktivní na Ukrajině a další terminály jsou prý na cestě. Společnost SpaceX vypustila prostřednictvím své dceřiné společnosti Starlink od roku 2018 na oběžnou dráhu Země již více než 2000 satelitů.

Celkový počet satelitů by měl být více než 12 tisíc a společně by měly celému světu nabídnout vysokorychlostní internet dostupný odkudkoliv. Na tento velkorysý čin zpětně reagoval i Fjodorov: „Terminály Starlink přicházejí na Ukrajinu. Děkuji Elonu Muskovi a děkuji všem, kteří podporují Ukrajinu.“

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)