Foto: archiv společnosti Lenovo/ se souhlasem společnosti

Mimo tyto vlastnosti slibuje tento tablet i velice potěšující hardwarové parametry a dlouhou výdrž. Vypadá to, že Lenovo chce nabídnout prémiový tablet za cenu běžné střední třídy. Pokud na našem trhu chcete kvalitní tablet s dlouhou výdrží většina lidí sáhne po Samsungu, které jsou mnohdy jen marketingovou záležitostí nebo po iPadu, který není zdaleka tak dobrý, jak se o něm všude povídá. Nebýt prémiové ceny a nakousnutého jablka na zadní straně, hodnotili byste ho zřejmě jako zcela průměrný tablet z nižší střední třídy. Nevyniká totiž ani lepším displejem, zvukem, výkonem či výdrží.

VZHLED

Hned při rozbalení příjemně potěší nalezení redukce z USB-C na jack 3,5 a také redukce z miniHDMI na HDMI, které běžně součástí nebývají. Díky tomu si můžete tento tablet připojit jako druhý monitor k počítači či notebooku a poslouchat hudbu pomocí klasických sluchátek. Vzhledově se zde setkáváme trochu s paradoxem, kdy na zadní straně nalezneme ostřejší hrany, kdežto na přední straně je tablet spíše zaoblený.

Zprvu jsme se toho obávali, ale ve výsledku nás to mile překvapilo. Tablet se díky tomu držel podstatně lépe v ruce, a to navzdory jeho většímu displeji a s tím související vyšší váze. Nevýhodou tohoto vypoulení je však fakt, že při položení tabletu na rovnou plochu či na stůl je trochu na šikmo. S tím se však dá bez problémů žít.

Foto: archiv společnosti Lenovo/ se souhlasem společnosti

Navíc přišlo Lenovo s úžasným řešením, které mu můžou ostatní výrobci jen závidět. Na zadní straně je zabudovaný výklopný kovový stojánek. Není tedy třeba shánět speciální pouzdro se stojánkem, protože stojánek je již v tabletu. Tento stojánek navíc drží stabilně jakoukoliv pozici, takže si můžete nastavit přesně tu, která vám vyhovuje. Zkoušeli jsme různě drkat do stolu či zakymácet se stolem, zda stojánek povolí a spadne, ale nestalo se. Zkrátka dokáže udržet svou pozici.

Za celkovou stabilitu můžeme vděčit i pogumované části, která přichází do kontaktu s podložkou. Na zadní straně jsou pak použity hned dva materiály, a to semiš na vrchní části a tvrdý plast ve spodní. I když to vypadá luxusně, může na semiši ulpívat prach a nečistoty a následné čištění je velice komplikované vzhledem k tomu, že se jedná o jemnou elektroniku. Na druhou stranu právě díky použití semiše a nikoliv kovu se výrobce dostal na poměrně nízkou váhu vzhledem k velikosti displeje.

Posledním bodem je pak fotoaparát. Ten se nachází jen na přední straně pro účely videohovoru. Na zadní straně pak žádný fotoaparát nenajdete. Když se nad tím zamyslíte, tak málokdy něco fotíte tabletem. Každý raději vyfotí momentku svým telefonem, který má přeci jen kvalitnější fotoaparát.

DISPLEJ

Na tabletu nalezneme 13palcový IPS displej s velice jemným rozlišením a maximálním jasem 400 nitů. Není pak žádné překvapení, že displej má velice krásné a živé barvy včetně kontrastu, protože to již patří k určitému standardu kvality společnosti Lenovo. Kladně musíme hodnotit i tenké rámečky, díky kterým není tablet větší, než je nutné. Jediné, co bychom u prémiového tabletu očekávali je vyšší obnovovací frekvence. Současně je zde 60 Hz, což je sice dostačující a poskytne to nádherný zážitek, nicméně 90 Hz je zkrátka lepší. Poslední třešničkou je pak ochrané sklo Gorilla Glass 3, které přišlo již nasazené na tabletu.

ZVUK

Hudba byla vždy silnou stránkou u zařízení společnosti Lenovo, a to díky funkci Dolby Atmos, která dokáže vytvořit prostorový dojem a optimalizuje hudební ekvalizér. Ne jinak je tomu u tohoto tabletu, který navíc disponuje čtyřmi reproduktory. Při přehrávání hudby neměl problém zaplnit celou místnost a nechrastil ani při výškách, ani při basech. Jak již bylo řečeno výše, tento tablet postrádá konektor jack 3,5 pro poslech hudby přes normální sluchátka. Naštěstí to Lenovo vyřešil elegantně tak, že přímo do balení přidal redukci z USB-C na jack 3.5. Takže uživatel tohoto tabletu není o nic ošizen.

VÝKON

Yoga Tab 13 je nadupaný i co se výkonu týče, protože ve svém těle ukrývá poměrně výkonný procesor Snapdragon 870, který utáhne bez problémů i náročnější hry. V hraní her vám jistě pomůže i 8GB operační paměť. Úložiště zde dosahuje papírového údaje 128GB. Bohužel díky velikost operačního systému Android vám pro vaše potřeby zůstane jen něco přes 100GB. Tento problém však není Lenova, ale týká se Androidu.

VÝDRŽ

Problém některých tabletů s velkým displejem je malá vydrž, protože největší zátěž pro baterii je právě displej. Lenovo Yoga Tab 13 má baterii o kapacitě 10 500 mAh. Při našem testování jsme běžně brouzdali na internetu, koukali na film a hráli hru, při čemž jsme se dostali na výdrž necelých 11 hodin. Pokud ho budete mít jen na odpolední brouzdání na internetu a zkontrolování e-mailů, vydrží vám na jedno nabití několik dní. Nabití na plno pak trvá zhruba 3 hodiny.

ZÁVĚR

Při celkovém zhodnocení musíme uznat, že tento tablet je velice povedenou záležitostí, která vás potěší a uspokojí nejen při práci, ale také ve škole či při večerním sledování filmů. Velice pozitivně musíme hodnotit displej, výdrž, výkon i zvuk. Potěší i dodávané příslušenství v podobě dvou redukcí a ochranného skla. Jedinou nevýhodou je o trochu vyšší cenovka, ale při porovnání s konkurencí se stále pohybujeme na nižší hranici. Při porovnání s tolik opěvovaným iPad Air má Lenovo Yoga Tab 13 stejnou výdrž, ale větší displej, větší výkon a kvalitnější zvuk. Oba přitom stojí téměř stejně. Jedinou konkurencí je pak Samsung Galaxy Tab S7, který za stejnou cenu nabízí obdobné parametry.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo