Foto: Pixabay

Na námořní základně Kitsap, která se nachází jen 20 mil od Seattlu, se pak ukrývá ta nejmocnější a nejtajnější zbraň USA, která je připravena hlídat první linii obrany pro národní bezpečnost – pluk delfínů amerického námořnictva. Od roku 1967 cvičí americké námořnictvo delfíny a lachtany (pravděpodobně i další mořské tvory) pro své vojenské účely, jako je odstraňování min, obrana či záchranné mise.

Tito vodní savci se výborně osvědčili již během války ve Vietnamu a dokonce i při invazi do Iráku v roce 2003. Nejčastěji se pak používají k detekování a označení min, protože mají výjimečně vyvinutý biologický sonar, dokážou detekovat minu či nebezpečí ve vodě, na dně i pod dnem.

Pokud takový delfín detekuje minu nebo jinou zbraň, vrátí se zpět ke svému cvičiteli, který mu předá speciální bójku, aby toto místo viditelně označil. Všechny proplouvající lodě vědí, že se těmto místům mají vyhýbat, protože pod hladinou je nebezpečí, které odstraní vyškolení pyrotechnici s potápěči.

Delfíni navíc umí i další kousky. Pokud například zjistí, že se v jeho teritoriu vyskytuje nepřátelský potápěč či zvíře vycvičené nepřítelem, připevní na něj speciální bójku, která ho vytáhne na hladinu, kde se o něj námořnictvo již postará. Důkazem schopnosti delfínu je i největší úložiště jaderných zbraní na světě, které je ve státě Washington u Bangoru.

Tento sklad se logicky hlídá ze všech stran – ze země, ze vzduchu a z vody. Právě cestu z vody chrání pluk vycvičených delfínů a lachtanů. Podle mluvčího námořnictva, Chrise Haleyho, brání tyto zvířecí pluky od roku 2010 více než 25% z 9962 jaderných hlavic, které vlastní Spojené státy. Podle všeho existuje možnost, že Severní Korea vlastní jednotku delfínů, které však mohou být použiti i k sebevražedným jaderným útokům. Podle některých bezpečnostních expertů je možné, že při případné válce to budou právě delfíni, kteří budou mít důležitou roli.

Zdroj: Military.com (odkaz)