Zdroj: archiv Eurobydleni.cz

Hledáte-li cenově atraktivní nabídky na prodej bytu, Most je rozhodně jedním z míst, která mají co nabídnout. Jaké je bydlení v tomto severočeském městě? A za kolik ho pořídíte?

Drsný kraj a historie, které formovaly charakter města

Most byl kdysi opravdu honosným městem, jehož většinu obyvatel tvořili ještě před válkou Němci. S rozmachem důlního průmyslu a rozšiřováním těžby ale většina původní zástavby padla a byla nahrazena pro tehdejší architekturu typickými panelovými domy. Jejich renovované bytové jednotky dnes tvoří převážnou část nabídek na trhu realit.

V souvislosti s tímto městem se nepochybně mnohým vybaví nechvalně známé sídliště Chanov. Byla by ovšem chyba ho omezovat jen na tuto vybydlenou oblast. Most se může pochlubit řadou lokalit, které se velmi dynamicky vyvíjí, a které mohou svým obyvatelům poskytnout skvělou občanskou vybavenost a velmi příjemné prostředí pro bydlení. Právě z důvodu rychlého rozvoje a revitalizace některých městských částí doporučujeme obrátit se při hledání nemovitosti na experta, který má tamní trh perfektně zmapovaný, a má též přehled o plánovaných developerských projektech.

Za kolik tady seženete vlastní bydlení?

Ceny nemovitostí v posledních letech raketově rostou a ani toto město není výjimkou. Přesto všechno zde koupíte vlastní byt za zlomkovou částku v porovnání s jinými velkými městy, a to i na velmi dobré adrese! Zatímco v Praze by vás byt o velikosti 2+kk o výměře cca 50 m2 vyšel na 6 až 8 milionů korun, v Mostě za jeho obdobu zaplatíte asi 650 tisíc!

Je Most vhodný i pro rodiny s dětmi?

Právě mladé rodiny, které touží po vlastním, ale bojí se zadlužit, bydlení v Mostě zvažují nejčastěji. Patříte-li také k této kategorii klientů a zajímá vás, zda město disponuje dostatkem možností jak s dětmi kvalitně trávit čas, pak vás nezklame.

Velké obliby u místních se těší zejména park na mostecké vrchu Šibeník. Nachází se v samotném srdci města, najdete v něm kromě dětského hřiště například i 3D bludiště. Město park navíc neustále zvelebuje a v současnosti pracuje na jeho osvětlení.

Na okrajové části města se nachází Ressl, další velmi populární zalesněný vrch. Vypravit se sem můžete s dětmi na hřiště, ale i k rybníčku, kde žije početná kolonie nutrií. Mostečtí sem vyráží na procházky nebo projížďky na kole. Lokalitu rovněž milují tamní běžci.

Co se výčtu nejoblíbenějších zelených ploch města a okolí týká, nesmíme opomenout vrch Špičák a vodní plochy Matylda a Benedikt, v jehož blízkosti se nachází kemp a sportovně-rekreační areál.

Jak se při koupi bytu v Mostě nespálit?

Zřejmě nepřekvapuje, že klíčový je výběr lokality. Velmi příjemné a relativně klidné bydlení nabízí centrum města. Najdete zde byty v poměrně ojedinělé cihlové zástavbě, zpravidla velmi moderně zrekonstruované. Další vyhledávaná oblast se nachází v blízkosti již zmíněného vrchu Ressl a nedalekého koupaliště. Od centra města vás v tomto případě budou dělit zhruba 2 km.

Most a tamní nemovitosti možná nepatří k těm nejpoptávanějším v souhrnu celorepublikových statistik. Je zbytečné předstírat, že za tím nestojí mj. špatná reputace některých částí města. Pravdou ale zůstává, že reality jsou zde nebývale levné, a to i v lokalitách, které k problematickým rozhodně nepatří. Právě výběr příjemného sousedství je rozhodující. Pokud si sami nevíte rady, doporučujeme si pro prvotní orientaci přečíst internetová diskusní fóra, která se bydlení v Mostě věnují. Pak své přání a představy neváhejte konzultovat s tamními realitními agenty/kancelářemi.

Jaké je vaše snové bydlení? Z jakých nároků v žádném případě neslevíte?