Foto: Pixabay

Apple je americká technologická společnost, kterou snad zná každý. Ve své domácí zemi je pak několikanásobně populárnější než u nás. Nyní však přišla s překvapující zprávou. Stala se totiž historicky první společností, jejíž tržní hodnota přesáhla hranici tří bilionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 66 bilionů korun.

Při dnešním obchodování na burze se cena akcií dostala na 182,88 dolaru za jedinou akcii. Investoři pak logicky doufají, že uživatelé a fanoušci Applu budou i nadále ochotni utrácet peníze za zařízení a služby Applu, jako jsou iPhony, Apple TV nebo Apple Music.

Foto: Pixabay

Dramatický růst hodnoty akcií začal již v lednu 2007, kdy spoluzakladatel Applu Steve Jobs představil historicky první model chytrých telefonů iPhone. Od té doby stoupla hodnota již o 5800 procent. Hranici jednoho bilionu dolarů pak Apple pokořil již v srpnu 2018.

Dalším mezníkem bylo pokoření hranice dvou bilionů dolarů, což se Applu podařilo teprve předloni. Na krátkou dobu své první místo v žebříčku nejhodnotnějších společností předal nedobrovolně Microsoftu. V současné době má však Apple asi půl bilionu korun náskok. Je jen otázka, zda se hodnota bude stále navyšovat nebo zda bude stagnovat. Z dlouhodobého trendu lze však usuzovat, že hodnota spíše poroste.

Zdroj: Cnet.com (odkaz)