Foto: Pixabay

Před nedávnem společnost Microsoft pustila na trh svůj nový operační systém Windows 11. Většina uživatelů logicky očekávala, že tento novější operační systém bude nějakým způsobem krokem kupředu, oproti stávající verzi Windows 10. Většina z nich začala měnit názor poté, co společnost představila minimální technické požadavky pro instalaci Windows 11, které nesplňují leckdy ani počítače za 40 000 Kč.

Nyní se však objevují i další problémy u těch šťastlivců, kteří měli natolik vylepšený počítač, že jim bylo umožněno nainstalovat nový operační systém. Hromadně totiž hlásí, že mají velké problémy s rychlostí NVMe SSD. Toto rapidní zpomalení se již v tuto chvíli probírá na několika vláknech na Redditu i na oficiálních stránkách podpory společnosti Microsoft.

Foto: Pixabay

Podle oficiálního testování pomocí populárních srovnávacích aplikací, CrystalDiskMark a AS-SSD, byla pak tato domněnka potvrzena. Windows 11 skutečně několikanásobně zpomalují rychlost disků. Nejvíce je pak ovlivněna tzv. rychlost náhodného zápisu. Zdroj problému nebyl prozatím jasně identifikován.

Jednou z možných příčin může být zabezpečení založené na virtualizaci (VBS), které také způsobuje pokles výkonu SSD. Tuto chybu může také vyvolávat otázka, která jednotka aktuálně obsluhuje instalaci Windows 11. Jeden z uživatelů, PleasedPen 25317, na fórech podpory společnosti Microsoft uvedl, že otestoval rychlost svého disku Samsung 980 Pro, který je v případě Windows 11 až pětkrát pomalejší.

Podle oficiálních zpráv se optimalizaci rychlosti disku měla věnovat nejnovější aktualizace Windows 11, verze 22000.348, ale toto zlepšení je spíše symbolické. Windows 11 se svým výkonem prozatím ani zdaleka nepřibližují tomu, na co jsme byly zvyklí v případě Windows 10. Prozatím postihlo Windows 11 několik problémů, včetně snížení výkonu procesorů AMD či nefunkčnost některých aplikací. Tyto problémy byly nahlášeny jako opravené, proto doufejme, že se v budoucnu opraví i tento problém.

Zdroj: xda-developers.com (odkaz)