Foto: Pixabay

Dle jeho slov pro agenturu Reuters směřují odpůrci Západu typu Číny nebo Rusky velice rychle k ovládnutí umělé inteligence takovým způsobem, který by velice pravděpodobně mohl v dalším desetiletí přinést revoluční geopolitické změny.

Podle Moora je pro Velkou Británii nejdůležitějším zpravodajským cílem Čína, která také dle jeho slov představuje největší nebezpečí. Hrozba se dá čekat i ze strany Ruské federace. Agentura Reuters pak doslova citovala nástupnický projev Moora, který pronesl koncem minulého roku: „Naši protivníci vkládají peníze a ambice do zvládnutí umělé inteligence, kvantové výpočetní techniky a syntetické biologie, protože vědí, že ovládnutí těchto technologií jim poskytne výhodu.“

Foto: Pixabay

Je proto dle jeho mínění nezbytné, aby se Západ spojil a této hrozbě se společnou silou postavil. Dá se podle Moora očekávat, že v dalších deseti letech budeme svědky revolučního technologického pokroku, jaký tu ještě v historii nebyl. Tato technologická revoluce však může být i globální hrozbou, která může mít dopad i na geopolitiku, což si většina ani neuvědomuje. MI6 se však tímto tématem již zabývá.

Moore také vysvětlil, proč MI6 považuje Čínu za největší hrozbu. Jde o to, že Čína provádí akce „odvážně, rozhodně a ukvapeně“ vždy na podporu svých zájmů. Může také nastat teoretická situace, kdy Peking přecení své síly a špatně si vyloží záměr západních zemí, což může vyústit v krajním případě i ve válku.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)