Foto: poskytnuto společností Lenovo se souhlasem společnosti

Tento tablet by měl disponovat 11,5 palcovým OLED displejem a rozlišením 2K. Mimo to přišel již přímo balení s nezvykle bohatým příslušenstvím, jako je pouzdro, stojánek, klávesnice či speciální pero. To samozřejmě rozšiřuje možnosti využití tohoto tabletu i jako netbooku. V tomto segmentu trhu nenastala v poslední době žádná velká změna. Mediálně nejvíce propagované jsou iPady od Applu a Galaxy Tab S od Samsungu. V praxi ale nejde o nějak zvlášť lepší tablety. Jsou dvakrát dražší, bez veškerého příslušenství a mnohdy mají i horší parametry.

VZHLED

Tablet Lenovo P11 Pro vypadá jako standardní tablet střední velikosti, který má vkusně zaoblené boky. Velice elegantně pak vypadá i hliníkové tělo, které dodává tabletu punc bytelnosti. Velice nás překvapilo držení tabletu, které i přes jeho velikost je vcelku příjemné a pohodlné. Nikde nic nevrže a ani se neviklá.

V balení můžete také nalézt zadní pouzdro, které se upíná pomocí magnetu. Toto pouzdro jen podtrhuje elegantní business vzhled tabletu a zároveň slouží jako praktický stojánek. To oceníte zejména při sledování filmů. Stojánek můžete nastavit do více různých úhlů s tím, že v každé poloze drží pevně, takže si ho nastavíte přesně tak, jak vám vyhovuje.

Dalším doplňkem je připojitelná klávesnice, která je vyvedena ve stejném stylu jako zadní kryt. Klávesnice je pak až překvapivě tenká a stejně jako všechno příslušenství se připojuje pomocí magnetu a pinů. S klávesnicí se pracuje poměrně pohodlně, ale notebook z tabletu zkrátka neudělá.

Foto: poskytnuto společností Lenovo se souhlasem společnosti

Slouží spíše k pohodlnému surfování na internetu či napsání rychlého dokumentu, ale díky menší velikosti je zde psaní všemi deseti o trochu složitější. Výhodou je i připojený touchpad, který pomůže v orientaci, ale stále můžete využít i digitální pero či dotykový displej. Na stranách tabletu pak najdeme reproduktory, mikrofon, USB-C. Bohužel zde postrádáme konektor 3,5 mm jack. Vzhledem k tloušťce 5,8 mm by ale implantovat konektor jack 3,5 mm bylo prakticky nemožné.

DISPLEJ

Jak již bylo řečeno, tak tento tablet má 11,5 palcový OLED panel s velice jemným rozlišením 2K a poměrem stran 16:10. Myslím si, že mohu prohlásit, že budete jen těžko na trhu hledat tablet, který vám poskytne lepší vizuální zážitek, a to beru v úvahu i iPad od Applu, který ač má horší parametry bývá oslavován svými příznivci.

Výhodou v oblasti displeje jsou i příjemně tenké rámečky. Jediné, co bychom doporučovali vylepšit je obnovovací frekvence, která v současné době je 60 Hz, ale pohodlně by snesla i 90 Hz. S dotykovým displejem je pak možné použít i dotykové pero Lenovo Pen, které disponuje 4 096 úrovněmi citlivosti na tlak.

ZVUK

Dohromady tablet disponuje čtyřmi reproduktory s tím, že na každé straně tabletu jsou umístěny dva. Ve výsledku je zvuk stejně prémiový, jako u jiných zařízení Lenovo. V praxi tak bez problémů nabydete prostorového dojmu a zvuk dokáže vyplnit i středně velkou místnost. Je zde také kladen velký důraz na bassy a zvuk je tak ideální pro poslech filmů, písniček či hraní her. Jediné, co nám zde chybělo je výše zmíněný 3,5 mm jack. Vše se dá ale nahradit bezdrátovými sluchátky připojenými přes Bluetooth.

VÝKON

Uvnitř tabletu pak je Snapdragon 730G od společnosti Qualcomm, jehož výkon je umocněn 6GB operační pamětí. Tento výkon je pak naprosto dostačující pro naprostou většinu všech činností, od práce na home-office přes sledování filmů až po hraní i náročnějších her. Interní paměť pak poskytne 128GB, která je možná rozšířit díky paměťové kartě o dalších 512 GB.

VÝDRŽ

Výrobce umístil do tohoto tabletu baterii o kapacitě 8 600 mAh, díky níž se při nepřetržitém používání dostaneme na výdrž 10 hodin. Pokud využíváme tablet jen část dne, můžeme se pohodlně dostat na výdrž až 6 dní. Doba nabíjení je díky 20W nabíječce z nuly na sto procent zhruba 3,5 hodin.

FOTOAPARÁT

U chytrých telefonů již běžný uživatel očekává, že bude mít natolik výkonný fotoaparát, že dokáže nahradit i klasický digitální fotoaparát. U tabletů se pak používá fotoaparát spíše pro účely selfie či videohovorů. I když většina tabletů nedisponuje právě kvalitním fotoaparátem, je Lenovo Tab P11 Pro výjimkou. Na svém těle nabídne uživatelům hned čtyři fotoaparáty. Hlavní 13megapixelový fotoaparát se pak nachází na zadní straně a je doplněn o 5megapixelový ultraširokoúhlý objektiv.

Proto můžeme doporučit tento tablet nejen pro práci z domovy, ale i pro pořizování fotografií a momentů velice obstojné kvality. Video pak můžete natáčet ve standardním rozlišení Full HD s 30fps. Díky velkým rozměrům tabletu může ale být možná trochu složitější udržet stabilní záběr při nahrávání videa. Na přední straně je pak 8megapixelová kamerka určená na pořizování portrétních snímků či videohovory.

ZÁVĚR

Tablet Lenovo Tab P11 Pro je tablet, který se řadí do kategorie střední třídy, ale svým vybavením by mohl konkurovat rozhodně i tabletům z vyšší kategorie. Největšími přednostmi je pak bez pochyby OLED displej s nádherným i barvami, který je doplněn čtveřici reproduktorů s prostorovým zvukem. Je tak ideální pro sledování filmů, brouzdání po internetu a dokonce i pro psaní dlouhých textů, a to díky externí klávesnici. Ocenit musíme také bohaté příslušenství v podobě krytu, klávesnice a digitálního pera Lenovo Pen.

Konkurencí ze stejné kategorie může být třeba Samsung Galaxy TAB S7, který má horší displej, menší úložiště a horší fotoaparát. Nabízí pouze možnost kapacitně větší paměťové karty. Další konkurencí je pak lidmi adorovaný Pad Pro 12.9″ 128GB M1, který stojí dvakrát tolik, ale ve srovnání nabízí stejnou výdrž, výkon, fotoaparát i velikost úložiště. Je tak patrné, že větší investice do reklamy zvýší náklady a cenu, ale nikterak nabízenou kvalitu.

Zdroj: uživatelské hodnocení redakce IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Lenovo

POZITIVA

  • rozlišení displeje
  • prostorový zvuk
  • výdrž
  • výkon
  • příslušenství
  • hliníkové tělo

NEGATIVA

  • absence Jack 3.5
  • obnovovací frekvence 60 Hz