Foto: Pixabay

Nedávno jsme vás informovali o tom, že Elon Musk plánuje do deseti let započít s osidlováním Marsu a do roku 2050 pak má být na Marsu kolonie lidí o velikosti Prahy. Stejně dlouho, jako sní lidstvo o dobytí Marsu, touží také po kontaktu s mimozemskými civilizacemi.

Spolu s objevováním hlubokého vesmíru se proto podle některých odborníků zvyšuje úměrně pravděpodobnost nalezení takovéto civilizace. Za tímto účelem najala vesmírná agentura NASA kněze, který má posoudit, jak budou lidé reagovat v případě, že lidstvo objeví inteligentní formy života na jiných planetách a také jak to ovlivní naše představy o Bohu a stvoření světa.

Dohromady byl najat tým 24 kněží a teologů. Britský kněz a teolog z Cambridgské univerzity, Andrew Davison, pak připravuje sadu konkrétních otázek, které zkoumají, jak objevení života ovlivní jednotlivá náboženství i názory věřících lidí. Podle některých bude zapotřebí upravit v krajních případech i výklad Bible, který se doposud zaměřuje jen na vývoj života na Zemi a neuvažuje o vývoji života ve vesmíru. Je také nutné se věnovat výkladu Bible, kde se mluví i stvoření „Světa“, který až doposud byl chápán jako Zeměkoule. Otázkou tak zůstává, zda bude v budoucnu tento „Svět“ z Bible vnímán jako vesmír. Prozatím jde však o spekulace.

Foto: Pixabay

Začít pak chce u prostých otázek: „Co je život? Co to znamená být naživu? Kde bude stanovena hranice lidmi a mimozemšťany? Jaké jsou podmínky pro život na cizích planetách?“ Pomoci by s tímto problémem měly i teologové z Center for Theological Inquiry (CTI) z Princentonské univerzity. Tomuto centru pak NASA poskytla grant ve výši 25 milionů korun.

V tuto chvíli spravuje NASA dva rovery na Marsu a dále má sondy u Jupiteru, Saturnu a jednu u Slunce. Slibné výsledky si také astronomové slibují od nového vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který se dostal do vesmíru teprve před několika málo dny. Nahradí tak ve své službě stařičký Hubblův teleskop.

Díky novému teleskopu není proto vyloučeno, že se objeví doposud neznámý kout vesmíru. Jako nejpravděpodobnější kandidáti na mimozemský život se pak jeví ledový měsíc planety Jupiter, Europa, a Venuše se svými oblaky. Nelze však očekávat, že bude nalezena bytost podobná člověku. Daleko pravděpodobněji se bude jednat o nějaké mikroorganismy či mikroby.

Zdroj: Indiatimes.com (odkaz)