Foto: Pixabay

Cílem těchto hackerů je pak především odcizení soukromích přihlašovacích údajů. Podle odborníků ze společnosti Eset se v poslední době šíří obzvláště jeden virus, který je zodpovědný za celou poloviny všech evidovaných útoků na našem trhu.

Vedoucí analytického týmu pražské pobočky Esetu, Martin Jirkal, prohlásil: „Spyware, který se zaměřuje na hesla českých uživatelů, zůstal vysoce aktivní i v listopadu. Zatímco data v říjnu ukazovala na mírný pokles útočných kampaní, minulý měsíc dosáhly detekce tohoto škodlivého kódu nadpoloviční většiny všech zachycených hrozeb pro operační systém Windows. Téměř za polovinou z nich pak stál konkrétně spyware Agent Tesla.“

Foto: Pixabay

Tento zákeřný vir je v současné době postrachem nejen českých, ale i zahraničních uživatelů. Doposud se tento vir projevoval na našem trhu jen velice namátkově v podobě phishingových e-mailů, na které občas někdo zareagoval. Tyto e-maily však nebyly dokonalé, protože byly mnohdy psány španělsky či portugalsky.

Hackeři vir ale zdokonalili a již během podzimu začaly mezi českými uživateli kolovat phishingové e-maily, které jsou ovšem napsány česky a velice věrohodně. Jde o důkaz, že se skutečně dostává Česká republika do hledáčku hackerů. Některé kampaně hackerů jsou pak cíleny přímo na Českou republiku, jako například masová kampaň 18. listopadu.

Martin Jirkal však upozorňuje, že i když jde o škodlivý virus, je taktika hackerů více méně stále stejná či podobná. Oběti dostanou e-mail s podezřelou přílohou či odkazem, který má svým zněním vzbudit v oběti zájem.

Po otevření dojde k přesměrování na platební terminál. Jako název se nejčastěji používá slovo „faktura“ či „Kopie oprav účtenky za …“. Podle experta ze společnosti Eset má tento škodlivý malware při otevření mimo jiné prohledat internetové prohlížeče i e-mailové klienty, kde se shání po uložených přihlašovacích údajích ke všem vašim účtům. Tato získaná data pak ihned odesílá hackerům.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)