Foto: Pixabay

S Bitcoinem je to v letošním roce jako na horské dráze. Díky Elonu Muskovi a jeho příspěvkům na Twitteru se jeho hodnota katapultovala do rekordních výšin. Růstu jeho hodnoty také výrazně pomohlo akceptování bitcoinu jako oficiálního platidla u renomovaných společností, jako je Visa, PayPal, Tesla či MasterCard.

Proti Bitcoinu se ale od samého počátku zvedají názory, že jde v podstatě o něco umělého a zbytečného. Navíc pro těžbu Bitcoinu je zapotřebí spotřebovat značné množství elektrické energie, což představuje v současné době velký problém. Například ve Švédsku, kde mají levnější elektřinu kvůli termální energii, bojují s těžebními farmami, které spotřebovávají více elektřiny, než celé Švédsko.

Foto: Pixabay

Elektřina se pak ne vždy získává z termální energie, ale většinou pochází z uhelných elektráren a při takovém odběru to již zanechává stopu na životním prostředí. Většina civilizovaného světa se snaží dávat předsevzetí, že do několika let přejde pouze na elektromobily, aby ochránili životní prostředí a snížili emise. Je pak škoda, že Bitcoin tuto snahu ve světě bojkotuje svými těžebními farmami.

Nejvyšší hodnotu zaznamenal Bitcoin letos v listopadu, a to 67 000 USD. Poté, co se objevila varianta koronaviru Omikron, její hodnota klesla na současných 47 000 USD a stále klesá. Zástupce guvernéra Bank of England, Sir Jon Cunliffe, uvedl své obavy ohledně Bitcoinu: „Cena Bitcoinu se může značně lišit a mohla by teoreticky či prakticky klesnout až na nulu.“

Tržní kapitalizace kryptoaktiv se pak od počátku roku 2020 více než zdesetinásobila až na hodnotu 2,6 bilionu dolarů, což je 1 % z globálních finančních aktiv. Podle Sira Jona Cunliffa je 0,1% bohatství britských domácností v Bitcoinech a až 2,3 milionu lidí drží kryptoaktiva v průměrné výši 300 GBP za kus.

Bank of Englad má od roku 2008 zřízený speciální Výbor pro finanční politiku banky, který má monitorovat a analyzovat případná rizika. Ten nedávno uvedl, že pro Velkou Británii existuje jen relativně malá hrozba ze strany kryptoměn úměrná jejich výši. Varovala však, že v případě rychlého nárůstu hodnoty a zařazení kryptoměn jako regulárního platidla by se mohly kryptoměny více propojit s tradičními finančními službami, což by již představovalo hned několik fatálních rizik.

Banka pak vyzývá společnosti a instituce, aby byly při přijímání kryptoměn velice opatrné. Bank of England dále prostřednictvím svého mluvčího uvedla: „Posílení regulačního rámce a rámce pro vymáhání práva, jak na domácí, tak na globální úrovni, jsou nezbytné pro ovlivnění vývoje na těchto rychle rostoucích trzích, aby bylo možné nějakým způsobem řídit rizika, podporovat udržitelné inovace a udržovat širší důvěru a integritu ve finanční systém.“

Zaměstnanci Bank of England na svých webových stránkách zveřejnili, že Bitcoin nesplňuje celou řadu funkcí požadovaných od každé měny, a proto musí být ze své podstaty nestálý. Problém je v tom, že na rozdíl od tradičních forem peněz se Bitcoin nepoužívá k oceňování jiných věcí, než je on sám. Tautologie ale nedělá měnu.

Množství Bitcoinu je v tuto chvíli omezeno na 21 milionů Bitcoinů, což je vlastně i hlavní důvod jeho atraktivnosti pro investory. Dle Bank of England může tato funkce, která je zabudovaná do jeho útrob, dokonce Bitcoin degradovat tak, že bude naprosto bezcenný. V současné době je na trhu 19 milionů Bitcoinů a maximálního počtu 21 milionů Bitcoinů by se mělo dosáhnout až v roce 2140. V průběhu času ale bude stále těžší tento systém udržet. Investoři zkrátka musí být připraveni na to, že mohou přijít o všechno.

Zdroj: TheGuardian.com (odkaz)