Foto: Pixabay

Vlády jednotlivých evropských zemí se snaží všemožně tlačit na své občany, aby se nechali očkovat proti nemoci COVID-19. Každá vláda však používá různě tvrdé metody. V Rakousku například zavedou povinné očkování pod trestem pokuty či vězení. U nás v ČR se vláda zatím snaží pouze zkomplikovat život neočkovaným.

Otázka povinného očkování samozřejmě rozděluje společnost na dva tábory. Každý tábor má pak silné argumenty pro své přesvědčení. Neočkovaní si připadají, že jim někdo omezuje svobodu nebo že vakcína proti koronaviru není dostatečně prozkoumaná a v neposlední řadě jde o to, že vakcína nechrání na 100 %.

Vakcína chrání v době největší aktivity pouze na 80 % s tím, že množství obranných látek stále klesá. Po půl roce sice mají očkovaní uznán certifikát o bezinfekčnosti, ale zároveň mohou být sami infekční. Není pak výjimkou, že očkovaní se cítí „neporazitelně“ a nedodržují tak striktně všechna vládní nařízení.

Na druhou stranu je nutné uznat, že pokud nás něco ochrání byť jen na 80 %, je to stále lepší než 0 %. Ondřej Dostál, odborník na zdravotnické právo, uvedl pro Seznam Zprávy: „Už nyní je kombinace omezení v maloobchodu a zpoplatnění testu de facto nucením k očkování. Vláda to ani nezastírá. Jsem a priori příznivcem dobrovolného očkování, povinné očkování ale považuji za legitimní řešení.“

Zajímavé je, že pro zavedení povinného očkování není ani potřeba měnit legislativa, ale stačí jen jediný souhlas našeho parlamentu, kterou by doplnil platnou vyhlášku Ministerstva zdravotnictví. V současné době o této možnosti neuvažuje ani vláda v demisi, ani nová vláda Petra Fialy.

Podle Dostála je pak hlavním předpokladem pro to, aby vláda mohla zavést povinnost očkování je, že musí toto očkování efektivně chránit před infekcí tak, jako jiné vakcíny u jiných nemocí. I přesto by mohla vláda odůvodnit svůj krok tím, že při získání kolektivní imunity je pravděpodobnost snížení šíření koronaviru.

Další právníci pak přináší otázku vymahatelnosti. Jaké budou postihy v případě neuposlechnutí. Půjde o přestupek či trestný čin? Bude se na to vztahovat paragraf obecného ohrožení na zdraví? Je zde navíc ještě jedna skutečnost. Pokud stát zavede povinné očkování, je také povinen lidem kompenzovat případné újmy na zdraví v důsledku očkování. Pokud například budete mít vedlejší příznaky a nebudete moci týden pracovat, bude to muset nahradit stát.

To, co mnozí nevědí je, že v loňském roce vešel v platnost zákon, který umožňuje občanům žádat i nyní náhradu škody za vedlejší následky očkování proti koronaviru. V tomto případě však může být jistý problém s dokazováním, že zdravotní komplikace zavinila skutečně vakcína proti koronaviru.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)