Foto: Pixabay

Data, která máme ve svých počítačích a na svých USB flashdiscích jsou buď soukromá nebo přísně tajná. Může se jednat o tak citlivé údaje, které bychom rozhodně nechtěli říkat někomu jinému. Problém však je, že při pouhém vymazání existují techniky, jak soubory znovu obnovit. Často využívané je také šifrování, i když i tento způsob se dá prolomit.

Ve filmech, například o Jamesi Bondovi, můžeme vidět, že pokud nechce, aby si údaje na paměťovém médiu někdo přečetl, aktivuje zkrátka detonátor. Zřejmě z podobných filmů vycházeli vývojáři v ruské společnosti Technodinamika, která již dokonce představila prototyp flashdisku s vestavěným detonátorem.

Foto: Pixabay

Ten funguje spolehlivě a veškerá data zničí tak, že zlikviduje elektrické obvody čipů. Oproti běžným součástkám bychom v tomto speciálním flashdisku našli i akumulátor a malý elektrický detonátor. Spuštění automatické detonace se pak provádí pomocí zabudovaného tlačítka na flashdisku. Detonátor je elektrický, takže k nedojde k výbuchu, ale k přepálení spojů silným elektrickým nábojem pocházejícím pravděpodobné z kondenzátoru.

Samotná likvidace flashdisku probíhá pouze uvnitř a navenek se nikterak neprojeví. Výrobu těchto speciálních pamětí pak v rámci holdingu Technodinamika mít na starosti závod Krasnoznamenets. V tuto chvíli bude procházet další testování, aby nedošlo k detonaci při běžném používání, např. při otřesech, extrémních teplotách nebo na odolnost proti klimatických a mechanických vlivům. Na trh pak mají v plánu vyrobit různé designy s různou kapacitou. Termín prodeje však doposud nebyl uveřejněn.

Zdroj: Rostec.ru (odkaz)