Foto: Pixabay

Společnost Meta (dříve Facebook) se rozhodla, že připraví pro správce Facebookových skupin možnost výdělku v podobě přidání nástrojů pro nakupování či předplatného. Veřejně to řekli představitelé společnosti na své každoroční výroční akci Communities Summit. Podle Mety by tyto nástroje měly pomoci správcům skupin provozovat a udržovat skupiny, které pracně vybudovali.

Dohromady pak Facebook připravil celkem tři způsoby, jak získat ze skupiny výdělek. Jedná se o komunitní obchod a fundraisery, kde se zkrátka zrcadlí prvky umístěné jinde na platformě. Výhodou je, že na těchto komunitních obchodech můžou správci nabídnout tématické zboží, které zapadá do konceptu skupiny.

Je zde však i úplná novinka – placené podskupiny. V rámci skupiny mohou nově vzniknout menší podskupiny s tím, že členové budou platit pravidelný měsíční poplatek za členství. Výměnou za předplatné dostanou členové podskupiny exkluzivní a speciální obsah včetně pokročilého „Koučování.“

Vedení společnosti se však obává toho, že se najdou skupinky, které těchto nástrojů zneužijí. Vzhledem k počtu skupin na Facebooku je tato možnost velice pravděpodobná. Mluvčí společnosti také naznačil, že tyto skupiny budou hrát velice důležitou roli během budování nového virtuálního vesmíru metavesre. Mark Zuckerberg k tomu prohlásil: „Zaměřujeme se na budování mostů z našich aplikací na 2D obrazovkách do působivějších virtuálních zážitků. Facebook a vaše skupiny v tom budou hrát ústřední roli.“

Na základě těchto indicií se zdá, že Zuckerberg chce v rámci metaverse dát prostor pro každou skupinu. Zde by se scházeli jejich členové a mohli diskutovat. Bude zde ale i soukromí elitářský klub či podskupina, která bude k dispozici pouze předplatitelům. V tuto chvíli je však ale jisté pouze to, že vznikne virtuální vesmír. Všechny ostatní informace jsou jen domněnky vzniklé na základě indicií.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)