Foto: Pixabay

Během letošního roku se všude po světě rapidně zvedla popularita kryptoměn. Vděčit za to můžeme mimo jiné i Elonu Muskovi, který udělal Bitcoinu soukromou reklamní kampaň na svém Twitteru. Jeho hodnota teď převyšuje díky tomu 60 000 dolarů.

Letos se také objevil i první stát, který oficiálně akceptuje Bitcoin jako národní platidlo, a je jím Salvador. I když původně vznikly kryptoměny jako svobodná měna, která nebude nikým a ničím regulována, objevují se i otázky ohledně digitálního dolaru či digitálního eura.

Foto: Pixabay

Rozhodně největším překvapením je Rusko, které oficiálně oznámilo, že na počátku příštího roku budou testovat digitální rubl, který má být konkurentem i pro Bitcoin. Již minulý měsíc vyjádřil prezident Ruské federace, Vladimir Putin, svou podporu pro kryptoměny. Nikdo si však nemyslel, že se bude jednat rovnou o vlastní digitální kryptoměnu.

Putin prohlásil, že kryptoměny mají právo na existenci a právo na to, aby se s nimi obchodovalo. Stále je prý brzy na to, aby se uvažovalo o kryptoměnách jako alternativě pro mezinárodní obchody s ropou a dalšími komoditami, které jsou stěžejní pro ruský export.

V té době již ale musel mít návrh na zavedení digitálního rublu na svém stole. Dle dostupných informací by testování této kryptoměny mělo být rozděleno do několika etap a spolupracovat na testování má hned 12 finančních institucí.

Samozřejmostí pak je, že se připravuje i legislativní úprava, která zaručí, aby držitelé skutečných rublů a digitálních rublů měli stejná práva. Z toho vyplývá, že digitální rubl bude rovnocenné národní platidlo a bude s ním možné platit kdekoliv.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)