Foto: Pixabay

Microsoft původně zamýšlel, že by s příchodem operačního systému Windows 11 přehodnotil barvy a zavedl by černou barvu pro nahlášení fatální chyby. Nakonec se však Microsoft v úvahách vrátil zpět k osvědčené modré. Co přimělo vývojáře přemýšlet o jiné barvě zatím není jasné.

S jinou barvou si vývojáři pohrávali již v případě Windows 10, kdy se na nějaký čas objevila v testovacích verzích barva zelená. V té době šlo však o odlišení testovacích verzí od ostrých. Na prvopočátku se dokonce na chvíli ve Windows 11 objevila černá obrazovka, nyní je vše zpět při starém.

Foto: Pixabay

V minulosti byl také velký problém v tom, že modrá obrazovka smrti vám ukázala jen oznámení, že nastala chyba a pak soustavu číslic a písmen, kterým málokdo rozuměl. S příchodem Windows 10 přišly tzv. chytré kódy. Při pádu systému se zobrazil na modré obrazovce smrti i QR kód, který vás přesměroval na webovou stránku s detailním popisem chyby. Jde o velice důležitou funkci, protože bez vědomí toho, co způsobilo pád systému (odešla operační paměť, grafická karta, SSD disk, atd.) se oprava počítače provádí jen těžko.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)