Foto: Pixabay

Jednou z nejpovedenějších fantasy sérií současné doby je jednoznačně Pán prstenů a Hobit od autora J.R.R.Tolkiena. Tyto série byly nejen vydány v knižní podobě, ale byla natočena i série filmů, které měly rekordní úspěch. Značka Pán prstenů je však i dobrým marketingovým tahákem, protože vše, co má nálepku Pán prstenů, má předpovězen úspěch na trhu.

V srpnu se fanoušci J.R.R. Tolkiena rozhodli vytvořit vlastní kryptoměnu JRR Token s motem: „Jeden Tokene jim všem vládne.“ Na oficiální webové stránce kryptoměny jsou k dispozici i kouzelné prsteny, akční figurky či scény z příběhu. To se však nelíbí správcům pozůstalosti J.R.R. Tolkiena, kteří podali stížnost u Světové organizace pro duševní vlastnictví (WIPO).

Foto: Pixabay

Správci pozůstalosti také uvedli, že název domény webových stránek i samotné kryptoměny porušuje jejich ochranné známky. Někteří právníci tvrdí, že „token“ je obecný pojen běžně používaný ve světě kryptoměn a neměl by být zaměňován s příjmením Tolkien, proto také podle nich neporušuje žádné duševní vlastnictví.

Dle rozhodnutí správního orgánu WIPO však k porušení duševního vlastnictví došlo. Autor kryptoměny totiž byl bez pochyby obeznámen s dílem J.R.R. Tolkiena a celý svůj projekt směřoval tak, aby vytěžil ze slávy J.R.R.Tolkiena co nejvíce. Nyní má za úkol autor domény JRRToken.com odstranit veškerý obsah, který souvisí nebo připomíná dílo J.R.R.Tolkiena, a to nejen na webových stránkách, ale i všech sociálních médiích. Zda se kryptoměny ujme správce pozůstalosti však v tuto chvíli není jasné.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)