Foto: Pixabay

Společnost Meta zakoupila loni v květny pro svou sociální síť Facebook velice populární služby Giphy, čímž získala online databázi krátkých animací bez zvuku. Ty se dají využít nejen v jeho chatovacích aplikacích, ale také při psaní statusů či komentářů. Britský antimonopolní úřad (CMA) byl však od počátku proti.

Za nedlouho po akvizici zakázal tento úřad společnosti Meta, tehdy ještě Facebook, aby tuto služby v žádném případě nezačleňovala do svých sociálních sítí. Od té doby se vleklo soudní řízení, které skončilo až nyní. Britský antimonopolní úřad po důkladném zkoumání došel k závěru, že společnost Meta musí nově získanou společnost Giphy prodat.

Foto: Pixabay

V rozsudku je i odůvodnění, kde se úředníci CMA obávají „dopadů tohoto spojení na konkurenční prostředí.“ Nejde prý jen o uživatele obecně, ale také o zadavatele reklam. V prohlášení pak doslova stojí: „Po konzultaci se zainteresovanými podniky a organizacemi – a posouzení alternativních řešení předložených Facebookem – CMA dospěl k závěru, že jeho obavy z narušení hospodářské soutěže lze řešit pouze prodejem Giphy.“

V tuto chvíli bohužel nemáme žádné oficiální stanovisko mluvčího společnosti Meta. Otázkou také zůstává, zda společnost Meta tímto nuceným prodejem získá či ztratí. Podle spekulací by se však mělo jednat o devět miliard korun. Je zde však ještě poslední problém, a to, že není specifikováno, komu to má prodat. Může to prodat třeba svěřeneckému fondu či společnosti své manželky. Tak by splnil podmínku CMA a zároveň by mohl služby Giphy stále využívat.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)