Foto: Pixabay

Ve světě se rozjíždí nová vlna pandemie koronaviru a vlády světa se již tradičně snaží tuto vlnu nějak zvládnout. Svět médií v praxi neřeší nic jiného. Existují však i další hrozby a konflikty, které jsou velice důležité a ze strany veřejnosti trochu podceňované.

Podle serveru Bloomberg měly Spojené státy americké varovat své spojence v Evropské unii před reálnou hrozbou invaze Ruska na Ukrajinu. V podstatě by nešlo o nic neočekávaného, protože ekonomicko-politické vztahy mezi unií a Ruskou federací jsou stále na bodu mrazu. Důvodem jsou nejen migranti, ale také problémy s dodávkami energií.

Spojené státy americké poukazují na to, že na hranicích s Ukrajinou se již nyní hromadí ve velkém ruská armáda. Jeden z představitelů USA uvedl, že s Evropou celou situaci konzultují hlavně proto, že Ukrajina považují za svého partnera a odsuzují veškeré aktivity ze strany Ruské federace proti Ukrajině.

Ruská federace však veškeré tyto nařčení odmítá a tvrdí, že rozmisťování vojenských sil na svém území je jen vnitrostátní záležitostí a nesouvisí to s agresivním jednáním. Naopak samo Rusko obviňuje Spojené státy americké, že jeho válečné lodě se plavily v Černém moři až příliš blízko ruskému území.

Tvrzení o možném napadení Ukrajiny vyvrátil i mluvčí Kremlu, Dmitrij Peskov. Prý se dle jeho slov nejedná o přípravu na invazi nebo jakoukoliv agresi za hranicemi. Tato situace se již opakovala letos na jaře, kdy NATO obvinilo Rusko z přípravy na invazi na Ukrajinu, když shromáždilo 100 tisíc vojáků na hranicích. Celou situaci uklidnil až vzájemný telefonát mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruský protějškem Vladimirem Putinem. Jde jen těžko říci, která strana má pravdu. Obě strany se totiž vzájemně provokují a jde jen o pokračování sporu započatého Studenou válkou.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)

Pozn. red.: Nejde o poplašnou zprávu, ale o oficiální přehled politické situace mezi USA a Ruskem s objektivním stanoviskem obou stran.