Foto: Pixabay

Tyto informaci pak pocházejí z oficiální zprávy publikované na stránkách britského námořnictva. Podle té by se v jejich řadách měl objevit balon do stratosféry vybavený útočnými drony, podvodní plavidlo pro bojové mise inspirované mozkovým korálem, loď vyrábějící bojové autonomní letouny a neposlední řadě podvodní dron poháněný planktonem.

Tyto stroje mohou působit jako z nějakého sci-fi typu Avengers a byly vyvinuty v institutu UK Naval Engineering Science and Technology (UKNEST). Tyto autonomní plavidla First Strike, Underwater Platform, Carrier Vessel a Surface Combatant mají být hotová do 50 let.

FIRST STRIKE

Jedná se o obří stanici pro bezpilotní drony s designem běžných konvenčních letounů. V praxi to bude vypadat jako heliový balon poháněný sluneční energií. Ten by měl proplouvat stratosférou po mnoho let. Během aktivního boje by tento balon vypustil dron, který poletí nadzvukovou rychlostí volným pádem a v momentě, kdy se bude blížit k nepřátelskému tělesu, roztáhne křídla, aby s ním šlo lépe manipulovat. Během pohybu pak bude lehce klouzat těsně nad vodní hladinou, nebo i pod ní. Pro radary a zaměřovací systémy má být prakticky neviditelný.

UNDERWATER PLATFORM

Půjde o podvodní plavidlo, které bude svým vzhledem připomínat mozkový korál (jde o typický korál připomínající lidský mozek). Úkolem plavidla bude dodávat lodím, které se pohybují na hladině, materiál, a to za pomoci unikátních šestihranných dronů. Tyto drony pak budou k cíli přibližovány pomocí malých autonomních plavidel vypouštěných z Underwater Platform. Uvažuje se i o tom, že by drony byly schopny měnit tvar tak, aby se zapojily do velkého řetězce. V případě potřeby se tak bez jakýchkoliv problémů mohou stát i drony útočnými.

CARRIER VESSEL

Carrier Vessel je černá loď ve tvaru obdélníku, kde vrchní část bude startovací rampa pro autonomní drony a satelity vyráběné 3D tiskárnou přímo na palubě. V případě potřeby se však může tato loď použít i pro klasická těžká letadla. Dále bude loď vyzbrojena vlastním bezpilotním letounem ve tvaru rejnoka, který bude mít svůj sledovací dron – někomu se může zdát tato loď podobná Hvězdným válkám, kde také měly drony viz R2D2.

Letoun pak má i tichý chod nebo spíše ekologický chod, kdy se veškeré motory zastaví a letoun jen volně plachtí. Na palubě Carrier Vessel však budou i další unikátní technologie, například pro kvantové snímání, holografické projekce, laserové projekce, atd.

SURFACE COMBATANT

Loď Surface Combatant bude klasicky plout po vodní hladině s tím, že z trupu z trupu lodě budou vyplouvat bezpilotní podvodní letouny, které dokáží vést útok jak nad hladinou, tak pod hladinou. Tyto letouny pak místo klasického pohonu mají využívat vodních proudů, energie z podvodních nabíjecích stanic a také z planktonu.

BUDOUCNOST ZÁVISLÁ NA UMĚLÉ INTELIGENCI?

Je jasné, že i když v minulosti panovali nějaké etické a morální zásady o využívání a blokování umělé inteligence pro zabíjení, do budoucna se tomu asi nevyhneme. To však neznamená, že je tato zpráva znepokojující. Podle odborníků však nejde o příliš velké sci-fi, ale spíše o vylepšení stávajících technologií. Vždyť stratosférické balony již běžně využívají armády Číny i USA a je jen otázkou času, než je vyzbrojí.

Cílem vývojářů však je, aby se nahradily drahé stroje levnějšími, bezpilotními a snadno ovladatelnými. Ve finále tak dojde k úsporám na majetku i životech. Jsou ze však i další výhody – v současné době používané torpédoborce dokáží vystřelit pouze horizontálně, kdežto nové lodě zvládají vystřelit i vertikálně.

Británie tak získá mimo jiné velkou výhodu, protože se chce zaměřit na maximální využití potenciálu autonomních zbraní. Rusko sice představilo hypersonickou střelu Zirkon na likvidaci lodí, ale pokud je známo, autonomním systémům se v tuto chvíli příliš nevěnuje. Konkurencí však bude vyspělá Čína a USA.

KOSMICKÉ MĚSTO

Čína se mimo autonomních systémů zaměřuje i na dobývání vesmíru a stejně jako USA přivezla horniny z Měsíce, poslala rover na Mars a dokonce si staví vlastní vesmírnou stanici Tiangong. Tím to však nekončí, protože do budoucna chce na oběžnou dráhu poslat vesmírná plavidla, jejichž délka bude přes kilometr. Půjde tak o celá města. Důvody mohou být i zdravotní, protože v takto velkém plavidle snáze udržíte gravitaci, a tak zabráníte nežádoucím vlivům nulové gravitace. Tato technologie je však prozatím spíš ve fázi prototypů.

Zdroj: royalnavy.mod.uk (odkaz)