Foto: Pixabay

Název nového operačního systému by měl být Windows 11 SE a je také pravděpodobné, že se jedná jen o reakci na všeobecnou nespokojenost uživatelů s Windows 11. Společnost Microsoft však doposud nic nepotvrdila, což není v případě Microsoftu nic neobvyklého. Tato společnost totiž oznamuje novinky až v den jejich premiéry.

V minulosti se v případě Windows 10 již Microsoft pokusil o vydání odlehčené verze s názvem Windows 10 S. Tato verze však měla omezení v tom, že aplikace zde nainstalované mohly pocházet pouze z oficiálního obchodu Windows Store.

Podle vývojářů z Microsoftu má takovýto odlehčený operační systém hned dvě zásadní výhody. Společnost má dokonalý přehled nad tím, co si uživatel nainstaloval a díky tomu se dá říci, že je systém bezpečnější. Pravděpodobnost hackerského útoku je zde minimalizována.

Druhou výhodou je dle Microsoftu skutečnost, že vývojáři pustí do Windows Storu pouze takové aplikace, které nebudou zařízení příliš zatěžovat. Počítač uživatele tak bude daleko plynulější.

V případě Windows 11 nás asi čeká stejný nebo podobný příběh, jako u Windows 10. Z pohledu uživatelů se může jednat o jedinečnou možnost, jak si získat zpět alespoň nějaké uživatele. Díky odlehčené verzi by se mohli Windows 11 SE nainstalovat na zařízení starší pěti let.  Vzhledem k tomu, že Microsoft nic oficiálně nepotvrdil, nejsou známy ani žádné další technické specifikace či hardwarové nároky. Jde o to, zda věrní uživatelé budou raději na omezené verzi operačního systému, kde si nemohou nainstalovat, co chtějí nebo zda raději přejdou například na Linux.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)