Foto: Pixabay

Může to však být i proto, že si uživatelé stěžovali na obecně velké hardwarové nároky, které musí splňovat každé zařízení, kde by měl být nový operační systém nainstalován. Na světlo světa se dostala jediná informace – mělo by se jednat o odlehčenou verzi klasických Windows 11 s označením Windows 11 SE. 

Sám Microsoft práci na nové verzi operačního systému oficiálně nepotvrdil. To se však dalo očekávat, protože zrovna společnost Microsoft je známá tím, že nikdy neuvádí detaily ohledně svých novinek dříve než v den premiéry.

V minulosti se v případě Windows 10 již Microsoft pokusil o vydání odlehčené verze s názvem Windows 10 S. Tato verze však měla omezení v tom, že aplikace zde nainstalované mohly pocházet pouze z oficiálního obchodu Windows Store.

V praxi má takovýto systém, podobný chromebookům a Chrome OS, dvě zásadní výhody – Microsoft má přehled, co uživatelé instalují a také zajistí, že zde bude jen bezpečný software, čímž se minimalizuje pravděpodobnost napadení či hackerského útoku. Druhu výhodou je fakt, že do Windows Storu pro odlehčenou verzi dá Microsoft pouze aplikace, které nejsou hardwarově příliš náročné a tím zajistí plynulý chod celého zařízení.

Pravděpodobně stejný příběh se bude odehrávat i v případě Windows 11 SE. Toto může být teoreticky jediná možnost, jak dostat Windows 11 i na stroje staré 5 let. Vzhledem k tomu, že Microsoft nic oficiálně nepotvrdil, nejsou známy ani žádné další technické specifikace či hardwarové nároky. Jde o to, zda věrní uživatelé budou raději na omezené verzi operačního systému, kde si nemohou nainstalovat, co chtějí nebo zda raději přejdou například na Linux.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)