Foto: Pixabay

Bitcoiny na svém počátku neměly příliš důvěru veřejnosti a bylo to bráno spíše jako taková recese. Rozhodně nikdo v té době nečekal, že jejich popularita takto naroste. Největší rozkvět pak zažily bezpochyby v letošním roce, kdy hned na počátku roku začal Elon Musk na svém Twitteru vyvyšovat tuto kryptoměnu.

Následně pak jeho společnost Tesla oznámila, že bude akceptovat Bitcoiny jako platidlo a navíc, že sama nakoupila Bitcoiny za 1,5 miliardy. To vystřelilo hodnotu Bitcoinu přes rekordní hranici 50 000 dolarů za jednu minci.

Foto: Pixabay

Další společnosti se pak s akceptací Bitcoinu přidaly, jako například PayPal, MasterCard nebo Visa. V posledních měsících pak stát Salvador dokonce přijal Bitcoiny jako oficiální platidlo a hodnota Bitcoinu tak dokonce přesáhla 64 000 dolarů za minci.

Naprosto nečekanou zprávou je, že oficiální platba kryptoměnami bude umožněna i u nás v České republice. Vděčit za to můžeme poskytovateli kryptoměnových plateb GoCrypto ve spolupráci se společností Global Payments.

Ty na svých platebních terminálech, kterých je po republice asi 8 000, umožní oficiálně platby kryptoměnami. Další dobrou zprávou je, že v příštím roce plánuje společnost GoCrypto nasadit dalších 40 000 platebních terminálů.

Podle těchto společností je Česká republika jednou z prvních zemí v Evropě, kde můžou obchodníci běžně obchodovat s kryptoměnami. Pokud bude chtít některý z obchodníků využít platby kryptoměnami, stačí když uzavře smlouvu se společností Global Payments a poté si stáhne aplikaci pro Android s názvem „GP tom.“

Podle ředitele společnosti GoCrypto, Žigy Toni, již bylo na čase začít používat aktivní způsobem našetřené kryptoměny a přestat je ukládat do svých krypto peněženek a krypto fondů. Pokud jste zákazník a máte zájem zaplatit kryptoměnou, musíte nejdříve mít zřízenou krypto peněženku Elly, Bitcoin.com nebo Binance. Při platbě pouze naskenujte platební QR kód na terminálu u příslušného obchodníka a následně potvrdíte platbu. Obchodník pak bude mít možnost vybrat si, zda chce peníze v kryptoměně dle aktuálního kurzu nebo ve českých korunách.

Důležité pro provedení platby je, abyste měli mobilní telefon s operačním systémem Android 8 a vyšší a zároveň zapnuté NFC a připojení k internetu. Poplatek za provedenou transakci pak činí 1,25 procenta z ceny zboží s tím, že jde na vrub obchodníkovi.

Účtenku pak obdržíte pomocí sms, e-mailem nebo si ji můžete zobrazit pomocí QR kódu. V současné době provádí terminály společnosti Global Payments okolo 890 000 transakcí každý den, což je o 180 000 transakcí více než v době před koronavirem.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)