Foto: Pixabay

V dnešní době bohužel platí jedno pravidlo – každý uživatel moderních technologií je potencionální oběť, protože je stále větší množství hackerů toužících po odcizení citlivých údajů. Tyto údaje pak prodávají reklamním agenturám, které na základě toho začnou nabízet personalizovanou reklamu. V druhém případě odcizí útočníci údaje k bankovnímu účtu a veškeré vaše úspory si převedou na své účty.

Podle společnosti Avast je zde nová hrozba nazývaná UltimaSMS, která v současné době řádí jak v České republice, tak i na Slovensku. Princip fungování je jednoduchý, útočníci se snaží přimět uživatele k odběru prémiových SMS zpráv, které vám budou postupně účtovány vaším operátorem.

Foto: Pixabay

Na trhu odhalil Avast zhruba 150 takovýchto aplikací, které jsou si svou strukturou velice podobné. Všechny tyto aplikace zařídí, abyste dostávali s měsíční frekvencí velice drahé prémiové SMS. V praxi to však může působit velice nenápadně a nevinně. Mohou vám například nabízet odemčení některých funkcí s tím, že je nutné uvést pouze své telefonní číslo. V takovýchto případech bývá velice drobným písmem v zápatí napsáno, že se jedná o souhlas se zasíláním placených SMS.

Aplikace jsou již natolik sofistikované, že se přizpůsobí zejména po jazykové stránce pomocí telefonního čísla a EMAI. V podstatě z pohledu práva se nejedná o útok, protože uživatel dobrovolně souhlasí s informací uvedenou níže. Jedná se jen o nepozornost uživatele a to bohužel není trestné. Díky tomu mohou být normálně k dispozici na oficiálních obchodech s aplikacemi.

Trochu matoucí pak je skutečnost, že v Obchodě Google Play disponují až podezřele kladným hodnocení a velice pozitivními recenzemi. Avast navíc nevylučuje, že všechny tyto aplikace má na svědomí jediná skupina lidí. Naštěstí Avast zveřejnil kompletní seznam závadných aplikací na svém Githubu (odkaz). Existuje jen jediné doporučení – buďte opatrní a obzvláště tehdy, když chcete někam zadat své osobní údaje.

Zdroj: Blog.avast.com (odkaz)