Foto: Pixabay

Zhruba devět škol v Severním Ayshiru se rozhodlo zapojit se do projektu, týkajícího se právě výdeje obědů pro žáky. V rámci bezpečnostních opatření a snížení kontaktů kvůli pandemii koronaviru budou děti oběd platit svým obličejem. Místo čipu tak bude dítěti naskenován obličej a poté identifikován. Podle názoru některých odborníků však není čip nehygienický, protože dítě ho drží ve své ruce, akorát ho přiloží na jednu společnou čtečku.

Podle škol, které se do programu zapojily, i systému CRB Cunningham, který má být do škol nainstalován, se očekávají pouze problémy týkající se soukromí a bezpečnosti. Mluvčí společnosti CRB Cunningham uvádí, že jejich systému nepoužívají rozpoznávání obličeje v davu, ale vždy skenují jen jeden obličej.

Foto: Pixabay

Doposud školy využívaly také čtečky otisků prstů, takže v případě biometrických technologií jde jen o posun z otisků prstů k rozpoznávání obličejů. Podle předběžných průzkumů by až 97% rodičů a zákonných zástupců dětí s tímto systémem platby za oběd souhlasilo. To samozřejmě nedokáže uspokojit některé kritiky, protože 3% rodičů nesouhlasí.

Někteří se také obávají, že by to mohlo prakticky celou jednu generaci naprosto poznamenat a mít fatální následky. Pokud totiž budou děti vyrůstat s tím, že skenování obličeje je naprosto normální, nebude jim v budoucnu vadit ani hromadné skenování obličejů na ulicích nebo veřejných prostorech. Mnozí však predikují, že by se tento systém mohl rozšířit do celého světa, ale ostatní státy prý jen vyčkávají na to, jak se ujme systém ve Velké Británii a s jakými problémy se budou tamní úřady muset vypořádat.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)