Foto: Pixabay

Společnost Google je celosvětově známá hlavně pro svůj vyhledávač. Podle posledních zpráv se však chystá sice drobná změna právě v tomto vyhledávači, která však bude mít poměrně dramatický dopad. Doposud se po zadání hledaného výrazu a zobrazení výsledků scrollovalo až dolů, kde jste si zvolili pohodlně druhou stránku.

Nyní však bude Google místo klasického stránkování nasazovat tzv. kontinuální načítání. Nutno podotknout, že toto vyhledávání je o mnoho pohodlnější, než hledání svého cíleného výsledku na několika desítkách stran. Nově si budete zkrátka scrollovat dolů a obsah se bude dynamicky načítat.

I v této inovativní technologii však může být pro někoho skrytý problém. Doposud totiž uživatel věděl, že jeho cílený obsah je na stránce tři. Nemusel tak procházet desítky výsledků před tím a klikl si zrovna na svou stránku číslo tři. Nyní bude muset scrollovat a hledat pokaždé znovu svůj požadovaný odkaz. Podle Googlu však tvoří tito uživatelé jen minimální podíl. Kontinuální načítání výsledků vyhledávání bude logicky nejdříve dostupné v anglickém jazyce, a to pro domovskou zemi USA. Poté se bude masivně rozšiřovat po celém světě. K nám se prý může dostat i za několik měsíců.

Foto: Pixabay

GOOGLE ZAVÁDÍ DVOUFÁZOVÉ OVĚŘOVÁNÍ

To, že společnost Google je zároveň provozovatelem e-mailového klienta není žádnou novinkou. Až doposud se běžný uživatel přihlašoval do svého e-mailu pomocí svého hesla. Nyní se však kvůli vyššímu stupni zabezpečení rozhodla společnost Google, že zavede dlouhou avizované dvoufázové ověření.

V této době vám tak pravděpodobně přijde e-mail, který bude informovat o dodatečné autorizaci vašeho stávajícího účtu a zároveň budete vyzváni k přidání dalšího stupně zabezpečení. V praxi tak bude vypadat přihlašování do své e-mailové schránky velice podobně jako do internetového bankovnictví.

Do konce roku pak Google plánuje převést 150 milionů uživatelů na nový koncept dvoufázového ověření. O bezpečnostních výhodách tohoto ověření nemůže pak být ani řeč, protože pokud někdo odcizí pomocí hackerského útoku heslo k vašemu e-mailu, je to útočníkovi prakticky k ničemu.

Google však myslel i na ty, kteří nechtějí dobrovolně vstoupit do dvoufázového ověřovacího systému. Tito uživatelé musí manuálně v nastavení svého účtu deaktivovat možnost dvoufázového ověření. Je tak na každém zvlášť, zda obětuje pár sekund navíc nebo zda vymění čas za své bezpečí. Do budoucna se pak Google chce zaměřit na přihlašování bez hesla s tím, že ověření by probíhalo například pomocí SMS se spárovaným zařízením.

Zdroj: 9to5google.com (odkaz), The Verge.com (odkaz)