Foto: Pixabay

Kryptoměny zažívají v letošním roce poměrně velký rozmach a to jak díky Elonu Muskovi a jeho Tesle, tak i díky Salvadoru, kde přijali Bitcoiny jako oficiální národní platidlo. Jedním z největších překvapení však je fakt, že pro server CNBC vyslovil prezident Ruské federace Vladimir Putin podporu kryptoměnám. To je v přímém kontrastu s tím, že doposud je jako platidlo při obchodování příliš nebral.

Doslova pak řekl, že kryptoměny mají právo na existenci a na to, aby se používali jako platidlo. Sám však dodal, že jsou v příliš raném stádiu vývoje na to, aby byly uznány jako oficiální platidlo při obchodování s ropou nebo dalšími komoditami ruského exportu.

Foto: Pixabay

Vladimir Putin tedy není takovým příznivcem kryptoměn, jako je to v případě salvadorského prezidenta Nayiba Bukeleho, který v kryptoměnách vidí možnost, jak obohatit svou zemi, přilákat investory a hlavně jak si obtočit a získat vliv na platidlo budoucnosti.

Je však více než jasné, že stejně jako v případě internetu nechce být Ruská federace závislá na Americe, nechce být závislá ani v případě zahraničních plateb, kde v současnosti je samozřejmostí platba v dolarech. Kryptoměny se tak nabízejí jako vhodná neutrální alternativa.

Ruské centrální bance se však nelíbí největší slabina kryptoměn, a to je kolísající a nestabilní kurz. Z toho plyne i aktuální legislativa, podle které se nesmí v Rusku používat kryptoměny jako platební prostředek. V tuto chvíli není úplně jasné, zda Putin uplatní svůj vliv jako prezident a pokusí se současnou legislativu v Ruské federaci pozměnit.

Na počátku září však s kryptoměnami silně zahýbaly nové regulační předpisy v Číně, které v podstatě postavily kryptoměny mimo zákon. Vzhledem k tomu, že v Číně bývalo svého času nejvíce kryptoměnových farem, jde o velice závažnou zprávu, která oslabila kurzy snad všech kryptoměn. Zákaz se netýkal pouze kryptoměnových transakcí na území Číny, ale v podstatě všech transkací včetně zahraničního platebního styku. V současné době se však hodnota bitcoinu zvedá a dostává se k magické hranici 63 000 dolarů za jeden bitcoin. Tím by pokořila svou historickou hranici.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)