Foto: Pixabay

Ruská federace je známá mimo jiné tím, že se snaží dbát na to, jaké informace jsou jejím občanům předkládány. Opakovaně tak ruský cenzurní úřad Roskomnadzor několikrát upozorňoval Twitter, Google i Facebook, aby odstranili závadný obsah v podobě dětské pornografie nebo propagování terorismu.

Některé společnosti výzvy neuposlechly, a proto dostaly pokutu vyměřenou ruským cenzurním úřadem Roskomnadzor. V současné době má tento úřad největší problém s největší platformou pro přehrávání videa, YouTube. Dokonce ruská strana oznámila vedení společnosti Google, že pokud na YouTube nezruší omezení uvalená na kanály ruské státní televize RT, zablokuje celou platformu YouTube.

Foto: Pixabay

YouTube totiž zablokovalo hned dva německjazyčné kanály ruské televize RT, o kterých se domnívalo, že šíří dezinformace kvůli pandemii. Zároveň se obává, že se jedná o propagandu Kremlu. Kreml na to však reaguje slovy, že tolerance obdobných vyjádření YouTube musí být naprosto nulová.

Google se také brání tím, že diskutované televizní kanály byly varovány před odstavením o tom, že porušují pravidla Googlu. Roskomnadzor celou situaci uzavřel tím, že se jedná o porušování základních lidských práv a svobod, když Google porušuje klíčové principy svobodného šíření informací. Jak se bude tato mediální válka vyvíjet dál není v tuto chvíli jasné.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)