Foto: Pixabay

Bluetooth je bezdrátová technologie, která se v dnešní době stala téměř stejně samozřejmou, jako je mobilní telefon. Pomocí Bluetooth si připojujeme sluchátka, chytré hodinky, digitální váhy, a mnoho dalšího. Nyní se však podle výsledku analýz společností Malwarebytes a Bleeping ukázalo, že Bluetooth obsahuje vážnou bezpečností chybu.

Tato chyba či zranitelnost se jmenuje BrakTooth a postihuje více méně všechny zařízení vyrobené dle SoC architetury, což dělá např. Qualcomm, Silicon Labs, Intel nebo Texas Instruments. Jednoduše řečeno se jedná o notebooky Microsoft Surface, stolní počítače Dell a veškeré smartphony založené na čipech Qualcomm.

Zákeřná je BrakTooth v tom, že může vystavit postižená zařízení DoS útokům nebo umožní jakémukoliv hackerovi dostat do vašeho zařízení jakýkoliv škodlivý kód. Aby mohl hacker této chyby zneužít, musí mít vývojovou sadu ESP32, firmware Link Manager Protokol a samozřejmě také zařízení, kde by byl spuštěný funkční nástroj PoC (proof-of-concept). Výzkumníci se dokonce pokusili útok nasimulovat a natočili o jeho průběhu také video, které zveřejnili na internetu. I když výrobci na tuto závažnou chybu byly upozorněni již zhruba před třemi měsíci, někteří toto varování stále ignorují.

Zdroj: androidheadlines.com (odkaz)