Foto: Pixabay

Elon Musk se již po několik let snaží vybudovat v rámci své vesmírné agentury SpaceX svůj vlastní internet nazvaný Starlink. Myšlenka je prostá – aby byl internet dostupný kdekoliv na světě. Původní myšlenka se týkala pouze internetu, ale nově se objevila výzkumná studie, která potvrzuje, že satelity Starlink mohou být využity také pro určování polohy v rámci GPS.

Vědci pro určení polohy využili signálu ze šesti satelitů Starlink, které se zafixovaly na jeden bod na zemi s přesností osm metrů. To je vcelku podobný výsledek, jako v případě GPS poskytovaného z mobilního telefonu, kde je přesnost cca 5 metrů. Celého projektu se pak zhostil vědecký tým z univerzity v Ohiu pod vedením Zaka Kassase.

Foto: Pixabay

Podle Kassase je jasně patrno, že i když nebyl původně Starlink postaven pro navigační účely, je možné tento algoritmus dodělat dodatečně a úspěšně ho nasadit. Tento navigační systém pak vědecký tým vyvinul zcela nezávisle na SpaceX. Jiné soustavy satelitů na nízké oběžné dráze určují polohu konkrétního bodu na zemi s přesností 23 metrů. Oproti tomu je Starlink mimořádně úspěšný.

Přesnost Starlinku v určování polohy však není konečná, ale bude se úměrně zvyšovat s počtem satelitů vypuštěných na nízkou oběžnou dráhu země. V tuto chvíli je na oběžné dráze zhruba 1 700 aktivních satelitů, ale SpaceX plánuje vypustit dalších 40 000 satelitů. Do budoucna by tak bylo nejlepší zapojit Starlink do GPS, protože Starlink se pohybuje ve výšce 1 200 km nad zemí, kdežto GPS je v mnohem větší výšce. Zároveň je GPS již stará více jak 30 let, což Starlinku dává výhodu novějšího hardwaru a možnosti častějších aktualizací.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)