Foto: Pixabay

Mnoho lidí a konspiračních teoretiků se bojí toho, že nás jednoho dne nechají miliardáři tohoto světa či tajemné sekty očipovat, aby měli lidstvo pod kontrolou. Jiná skupina lidí se však chce nechat očipovat zcela dobrovolně a Česká republika není výjimkou.

Již v tuto chvíli je u nás několik stovek lidí s implantovaným čipem pod kůží. Pomocí těchto čipů pak mohou jejich nositelé třeba platit v obchodě. Nyní dokonce vznikla i první oficiální společnost zabývající se právě implantování podkožních čipů. Jejím zakladatelem je Tomáš Biheler a získal živnostenské oprávnění na „činnosti, při kterých je porušována integrita kůže“, což je naprosto stejné oprávnění, jako v případě aplikace piercingů.

Mimo praktického čipování se zabývá Tomáš Biheler také programováním, softwarem i updaty. Druhým člověkem v oboru je Marek Haltuf, který se na druhou stranu zabývá medicínskými aspekty, jako je sterilizace a rekonvalescence.

Jisté však je, že možnosti praktického využití těchto čipů se zvyšují. V současné době je na trhu k dispozici třeba implantát Walletmor, který pak následně komunikuje s mobilní aplikací iCard. Platba pak funguje přes standardní technologii NFC. Mimo to se však dají tyto čipy používat jako klíče pro odemčení domů či notebooků. Je však pravděpodobné, že spíše než praktické důvody převládá u velkého procenta lidí potřeba být výstřední nebo se jedná o nadšence pro obor.

Zdroj: Cipovani.eu (odkaz), Walletmor.com (odkaz)