Foto: Pixabay

Kdo by neznal příběh J.R.R. Tolkiena, Pán prstenu, kde dva hobiti byly několikrát zachráněni díky neviditelnému plášti od elfů. Stejně tak i Harry Potter získal od neznámého dárce neviditelný plášť, který ho vždy zachránil z nesnází. V době publikace těchto příběhů byl neviditelný plášť samozřejmě jen sci-fi.

Nyní však společnost Polaris Solutions dokázala vyrobit multifunkční plachtu, která funguje podobně jako výše zmíněný neviditelný plášť. Izraelští vojáci, pro které je určen, pod tímto pláštěm budou nejen neviditelní lidskému oku, ale také před termokamerami.

Princip termokamer spočívá v tom, že každé těleso, které má nenulovou teplotu, vyzařuje elektromagnetické záření, které se uvolňuje v podobě infračerveného záření, a to již termokamera dokáže zachytit. Nevýhodou termokamer je pak situace, kdy tento objekt přestane vydávat teplo, protože v ten okamžik se stává neviditelným.

Na vývoji této speciální plachty s názvem Kit 300 se pak přímo podílí izraelské ministerstvo obrany. Hlavním smyslem neviditelného pláště je eliminovat lidské teplo. Společnost Polaris Solution se mimo vývoj neviditelného pláště zabývá i technologiemi na maskování vojáků, výrobou taktických a odolných látek a mnoho dalšího.

Podle ředitele a spoluzakladatele Polaris Solution je další metou ve vývoji vyrobit neviditelnou uniformu. V tuto chvíli je to prý otázka dalších 5-10 let. Na podobných zařízeních pro zneviditelnění pracují i armády Polska, USA, Kanady a mnoha dalších zemí. Bezpečnostní experti se však obávají použití těchto nových technologií v kombinaci s umělou inteligencí v ostrém bojovém konfliktu.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)