Foto: Pixabay

Apple je mimo jiné známý tím, že je zásadní odpůrcem univerzálních řešení. V minulosti se třeba každý model mobilního telefonu nabíjel jinou nabíječkou. Poté se vše sjednotilo na standard USB. Samozřejmě výjimku až dodnes tvoří Apple, který používá svůj konektor lightning, který má bezpochyby také své výhody.

Tuto pýchu Applu a nepružnost reagovat na trendy současnosti zarazí možná Evropská unie, která chce po mnoha letech přesvědčování a přemlouvání razantně zavést jednotný konektor pro nabíječky. Důvody jsou zřejmě a praktické, čím více rozličných konektorů, které se nedají využít na cokoliv jiného, tím více elektronického odpadu vzniká. Uživatelé totiž při výměně mobilního telefonu musí starou nabíječku hodit do koše, na nic jiného jim totiž není.

Foto: Pixabay

Nová pravidla pro univerzální konektory nepostihnou jen mobilní telefony, ale také tablety, elektronické čtečky, fotoaparáty, reproduktory nebo také bezdrátová sluchátka. Jak již bylo řečeno výše, jediný problém je u Applu, který i u nejnovějšího modelu iPhona, který se začne prodávat tento týden, nabízí pouze rozhraní lightning.

Zajímavé ale je, že například u svých iPadů již USB-C zavedl. Již mnohokrát byl položen dotaz společnosti Apple, proč mají iPhony stále ještě lightning a ne USB-C, ale Apple veškeré dotazy poměrně neslušně ignoruje. Evropští představitelé zkrátka doufají, že by toto rozhodnutí mohlo zásadně přispět ke snížení elektrického odpadu. Výrobci by tak například nemuseli ke každému výrobku dávat novou nabíječku. Nyní se pouze čeká, za tento návrh projde i Evropským parlamentem a pokud ano, bude u všech chytrých zařízení jednotné rozhraní USB-C.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)