Foto: Pixabay

To, že pandemie koronaviru zasáhla celý svět si pravděpodobně stihl všimnout asi každý. Vládní představitelé slibovali, že když uděláme tečku za koronavirem a necháme se očkovat, bude vše v pořádku. Mnoho lidí se proto očkovat nechalo a na prokázání, že jsou očkovaní či otestovaní, ukazují QR kód v aplikaci „Tečka,“ která umožňuje všem zařízením a institucím jednoduše zkontrolovat, zda například může dotyčný sedět v restauraci.

Důležitá je tato aplikace i při cestách do zahraničí, kde vás bez platného očkování, prodělané nemoci či negativního testu prakticky dál nepustí. Ministerstvo zdravotnictví sice vydalo tuto aplikaci ve slíbeném termínu, ale bohužel se nyní s odstupem času ukazuje, že i přes testování se vyskytují chyby, které mohou lidem pořádně zkomplikovat život.

Poté, co ministerstvo zdravotnictví změnilo pravidla pro bezpečnostní opatření se všechny certifikáty nahrané do této aplikace hromadně zbarvily na červeno. Jde například o to, že bezinfekčnost byla doposud brána až 22 dní po 1. dávce, kdežto nově je to 14 dní od podání druhé dávky. To mělo samozřejmě za následek hromadnou změny doposud platných certifikátů.

Dalším problémem je, že každá ze zemí má svá vlastní pravidla. Kupříkladu u nás je bezinfekční člověk 14 dní po druhé dávce, kdežto v sousedním Rakousku jste již 22 dní po první dávce bezinfekční. Není to však nic platné, protože v aplikaci „Tečka“ vám svítí červeně neplatný/Invalid.

Podle názoru mnoha odborníků by zde mělo být uvedeno spolu s označením „Neplatný“ i dle jakých opatření byl tento certifikát označen jako neplatný. Protože to, co je pro nás neplatné může být platné v zahraničí. Pro cestu do zahraničí tak použijte rozhodně certifikát, který jste si stáhli ve formátu PDF nebo případně i vytištěný.

Dalším problémem pak je skutečnost, na kterou upozornil uživatel petruj87 na Twitteru. Aplikace Tečka totiž pro výpočet platnosti certifikátu používá systémový datum v konkrétním telefonu. Pokud tedy máte již po termínu platnosti PCR testu, můžete si změnit datum telefonu v Nastavení na období, kdy byl certifikát ještě platný.

Po potvrzení změny data vám certifikát opět zezelená. Tato změna však bude provedena jen na vašem telefonu. Při otevření certifikátu nebo naskenování QR kódu se hravě zjistí skutečný datum platnosti. Mnoho odborníků proto doporučuje vývojářům Tečky, aby doplnili i informace o aktuálních opatřeních v ČR, podle kterých byl certifikát uznán jako neplatný. 

Zdroj: Smartmania.cz (odkaz)