Foto: Pixabay

Díky dobře a rychle zpracovaným informacím o okolním terénu může následně armáda naplánovat jednotlivé činnosti či operace. Podle generálmajora, Jonathana Cola, vycházelo toto první nasazení umělé inteligence do ostré praxe z úzké spolupráce mezi britským ministerstvem obrany a jednotlivými průmyslovými partnery, kteří speciální umělou inteligenci vyvinuly přímo pro potřeby armády.

Generálmajor přiznává, že pro vedení úspěšné bojové strategie jsou včasné a detailní informace naprosto klíčové. Navíc tato technologie může pracovat jak s lokálními daty tak s cloudem a výrazně prý šetří čas vojákům i velícím důstojníkům. Důvodem je skutečnost, že britský premiér je příznivcem moderních technologií a na vývoj umělé inteligence pro armádu a vývoj dalších technologií uvolnil ze státního rozpočtu o 24 miliard liber více než v předcházejícím období.

Foto: Pixabay

Konkrétně do vývoje umělé inteligence a autonomních systémů pak hodlá britská vláda investovat v příštích čtyřech letech více než 6,6 miliard liber. Velitel 20. obrněné pěší brigády, major James Mcevoy, potvrdil výjimečnost systému a přiznal, že umělá inteligence dokonce předčila očekávání všech, a to jak svou rychlostí či úrovní analýzy.

Velení britských ozbrojených sil však potvrdilo, že umělou inteligenci chtějí využívat stále častěji. Prozatím jen pro předpovídání chování u protivníků, provádění průzkumu či předávání zpravodajských informací v reálném čase přímo z bojiště. Dobrá zpráva je, že se v tuto chvíli neuvažuje o nasazení umělé inteligence pro ostrý boj. Podle některých kritiků této technologie je to jen otázka času.

Zdroj: Gov.uk (odkaz)