Foto: Pixabay

I přes tyto obtíže WhatsApp zaznamenal nárůst uživatelů, i když z meziročního srovnání vychází spíše pokles. V současné době se pod tlakem svých uživatelů rozhodl WhatsApp nijak netrestat ty uživatele, kteří souhlas s novými obchodními podmínkami nedali.

Nyní, když se vody trochu uklidnily, se možná chystá další obdobná kauza. V tomto případě půjde o sociální síť TikTok. Společnost TikTok totiž přidala potají několik vět do svých obchodních podmínek a zásad zpracování osobních údajů. Zde v kapitole zabývající se fotografiemi a zvukem připsala, že si vyhrazuje právo na shromažďování biometrických údajů uživatelů v podobě rozpoznání obličeje a hlasu.

Foto: Pixabay

Zároveň si společnost vyhrazuje právo na zpracování a analýzu čehokoliv, co se objeví na obrázcích nebo v audio stopách. V podmínkách je sice zmíněno, že tato práva vyplývají z platné legislativy Spojených států amerických, již však nespecifikuje, o jaký zákon se jedná.

Navíc se zde nikde nepíše, za jakým účelem jsou data shromažďována a jak budou dále zpracovávána. V tuto chvíli je plánované nasazení nových podmínek pouze pro uživatele na území Spojených států amerických. Do budoucna však připadá v úvahu rozšíření na celý svět. Oproti WhatsAppu ale uživatelé nemají možnost tyto podmínky odmítnout. Používáním TikToku s nimi zkrátka souhlasí.

Zdroje: techcrunch.comubergizmo.com