Foto: Pixabay

Před několika lety se odehrál velký mezinárodní incident v podobě zabrání ukrajinského území jednotkami cizího státu, konkrétně Ruské federace. Oficiálním důvodem byla prý skutečnost, že Ruská federace měla zkrátka na Krym právo. Neoficiální důvody jsou však zřejmé. Díky obsazení Krymu má ruská armáda přístup k Černému moři a díky tomu i k celé jižní polokouli.

Jde tedy o velice strategické a důležité místo. Velká Británie se namísto tohoto postavila na stranu Ukrajiny a snažila se jí všemožně pomoci. I z tohoto důvodu se před nedávnem odehrála velice zásadní nehoda u mysu Fiolent jižně od Sevastopolské námořní základny na Krymu zabrané ruskou armádou v roce 2014.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že do vod Černého moře (které by oficiálně mělo patřit Ukrajině) vstoupilo Britské námořnictvo a přiblížilo se k Ruské flotile na tři kilometry. Britové prý ignorovali radiová varování, následoval prý výstřel z válečné lodi a následně přiletělo stíhací letadlo SU-24, které poblíž Britských lodí shodilo čtyři bomby. Rusko si tak stojí za tím, že použilo varovné výstřely.

Foto: Pixabay

Podle mluvčího Britského námořnictva však nebyly použity žádné varovné výstřely. Britská loď měla namířeno na rutinní tranzit z Oděsy do Gruzie pomocí mezinárodně uznávaného vodního koridoru. Podle zpráv Jonathana Bealeho, který byl očitým svědkem, prý v době incidentu, který trval asi hodinu a půl, létalo ve vzduchu dalších 20 ruských letadel.

K britské lodi se připojily i dva strážné čluny ruské pobřežní hlídky, které doprovázely britské plavidlo a hrozily střelbou, pokud britská loď nezmění směr. Během tohoto incidentu byla posádka britské lodi HMS Defender ve stavu vysoké pohotovosti a dokonce měla nasazeny i speciální masky pro případ přestřelky.

Podle některých bezpečnostních expertů šlo jen o to, aby Rusko ukázalo, čí je Krym a že je připraven ho vždy bránit. Zároveň všichni uznávají a oceňují chování kapitána britské lodi, který zachoval chladnou hlavu. Kdyby totiž útok opětoval, mohla z toho být i třetí světová válka.

Velká Británie obecně neuznává, stejně jako většina západních zemí, Krym jakožto ruské území po anexi v roce 2014. Od tohoto roku soustředí Rusko v této oblasti své loďstvo i letectvo, načež zareagovalo NATO a do oblasti nasadilo také své lodě. V praxi by se mohlo jednat o slovo proti slovu a bez dalších předložených důkazů nelze s jistotou potvrdit, kdo byl na vině. Jisté je jen to, že se zde stal incident, který mohl přerůst v globální válečný konflikt, od kterého nás zachránil kapitán britské lodi HMS Defender.

AKTUALIZACE: Třetí světovou chystá Británie, Rusko je v tom nevině

Zdroj: Bloomberg.com (odkaz)