Foto: Pixabay

Hlasoví asistenti jsou velice často využívanými doplňky pro pohodlné ovládání jak mobilních zařízení, tak třeba i automobilu či chytré domácnosti. Velice často bývá budoucnost technologií spojována právě s hlasovými asistenty a jejich umělou inteligencí.

Více než rok jsou však tito asistenti v hledáčku Evropské komise. Podle ní totiž dochází díky jejich dominantnímu postavení k narušení hospodářské soutěže. Vyplývá to ze zprávy, kterou uveřejnila místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová.

Foto: Pixabay

Na základě ročního vyšetřování a analyzování všech dostupných materiálů dospěla komise k závěru, že jejich obavy sdílejí i mnozí odborníci v daném odvětví. Samotné vyšetřování je pak zaměřeno především na ty nejrozšířenější hlasové asistenty, což je Amazon Alexa, Apple Siri a Google Assistant.

Důvod je jasný, tito asistenti jsou ty nejpopulárnější nejen v Evropě, ale ve světě. V tuto chvíli však Evropská komise připravuje podrobnou zprávu, která by měla být zveřejněna až na počátku příštího roku. Do té doby neplánuje Evropská komise ani žádné obvinění. V případě prokázání porušení antimonopolních pravidel hrozí obviněným společnostem pokuta ve výši deseti procent jejich ročních tržeb. V případě Googlu by se jednalo o 122 miliard korun.

Zdroj: Voicebot.ai (odkaz)