Foto: Pixabay

Nejznámější kryptoměna Bitcoin se na počátku roku dostala na své historické maximum 65 000 dolarů a lámala jeden rekord za druhým. Nyní však bohužel zaznamenává tato kryptoměna jednu ránu za druhou. První ranou bylo oznámení Elona Muska, že Tesla přestává akceptovat Bitcoiny jako platidlo.

Další zásah přichází z Číny, kde se úřady rozhodly razantně zakročit proti kryptoměnám, čímž dokázaly od pátku srazit obecně hodnotu obchodovatelných kryptoměn o 300 miliard dolarů. Konkrétně Bitcoin se pak ještě minulý týden prodával za 39 300 dolarů a včera klesla jeho hodnota pod hranici 30 tisíc dolarů.

Čína vystupňovala nátlak na těžaře kryptoměn dokonce tak, že v jihozápadní provinicii S’-čchuan dostali těžaři dokonce zákaz činnosti. Přitom provincie S’-čchuan patří k těm největším centrům těžby kryptoměn v celé Číně. Již dříve se však mohli těžaři setkat s nařízeními omezující jejich činnost i v jiných provinciích včetně Pekingu nebo Mongolska.

Čínské úřady navíc toto pondělí vydaly oznámení, že se dohodly s platební službou Alipay spadající pod Alibabu, že nebude podporovat jakoukoliv službu spojenou s kryptoměnou. Čína však není pochopitelně jedinou zemí, kde chtějí kryptoměny omezit. Další takovou je pak Indie či Turecko, kde hlavním důvodem je obava z anonymity, díky které se mohou snadno využít k nelegálním účelům či terorismu.

Zdroj: TheGuardian.com (odkaz)