Foto: Pixabay

Podle statistik antivirové společnosti Eset se uživatelé v České republice již několikátý měsíc potýkají s prozatím nejrozšířenějším trojským koněm jménem Fareit. Tento zákeřný vir má dokonce na svědomí každou čtvrtou detekovanou hrozbu v Česku.

Jeho intenzita však sílí, což dokazuje i nárůst útoků mezi měsíci březen a duben o 2%. To, že se jedná o skutečně vážnou hrozbu dokazuje i tabulka nejrozšířenějších hrozeb u nás, kde Fareit má 25% a všechny další položky jsou jen zastoupeny v řádech jednotek procent.

Foto: Pixabay

Hlavním posláním Fareita je ukrást všechna hesla a přihlašovací údaje uložená v prohlížečích. Mnozí experti však uvedli, že 6.dubna dokonce zachytili spamovou kampaň zacílenou přímo na Českou republiku.

Fareit však není jedinou hrozbou pro Čechy, ale i další viry, jako je Agent-Tesla, Formbook či Spy.Agent.AES poslední dobou zesílili své útoky na nás. Dost často oběti obdrží email s přílohou FAKTURA.exe nebo TT COPY.exe vydávající se za bankovní výpis či přehled nějakých provedených bankovních operací. Doporučit lze jen co největší opatrnost a obezřetnost. Pokud obdržíte pochybný e-mail, raději ho označte jako SPAM. Platí také pravidlo, že bankovní instituce zpravidla nikdy neposílají soubory končící na .exe nebo .bat.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)