Foto: Pixabay

V posledních týdnech se v médiích poměrně často propírá WhatsApp a to, jak se zachoval ke svým uživatelům. Řeč je o nových obchodních podmínkách a zpracování osobních údajů ve prospěch mateřské společnosti Facebook, která tyto informace následně využívá pro zobrazování personalisované reklamy.

Tyto podmínky vejdou v platnost již tuto sobotu 15. května, takže již nezbývá moc času rozhodnout se, zda své údaje poskytnete Facebooku nebo ne. Je pravda, že mnoha uživatelům tato změna nijak nevadí a zkrátka toto upozornění slepě odklikly. Někteří se však s tímto nechtějí smířit.

Foto: Pixabay

Jedním z nich je i německý Komisař pro ochranu dat a svobodu informací. Tento německý úřad se však domnívá, že nové podmínky WhatsAppu jsou protizákonné. Proto se rozhodl, že od 11. května zakáže Facebooku zpracovávat údaje o uživatelích z WhatsAppu. Německý zákaz začne platit jen několik dní před zavedením nových podmínek.

Německý úřad se totiž domnívá, že nové podmínky jsou v přímém rozporu s legislativou zakotvenou v GDPR. Celý spor se začal v Hamburku a sám WhatsApp přiznal, že zde došlo prý k nepochopení účelu zavedení nových podmínek. WhatsApp se však rozhodl ignorovat německé úřady, protože se domnívá, že neexistuje žádný legitimní důvod.

Je však pravděpodobné, že další zákazy budou přibývat, a to po celém území Evropské unie. Německý úřad chce totiž apelovat na Evropský sbor pro ochranu osobních údajů, aby toto rozhodnutí přijal celoplošně pro všechny země unie.

Zdroj: Reuters.com (odkaz)