Foto: Pixabay

Kdo z nás by alespoň jednou neviděl notoricky známý Matrix. V této sci-fi sérii šlo zjednodušeně o to, že svět byl natolik zkažený, že se vytvořila jeho digitální kopie, ve které lidstvo v podstatě žilo. V roce 1999, kdy Matrix vyšel byly mobilní telefony velké jako žehličky a notebooky prakticky ještě neexistovaly (až na výjimky).

Matrix pak inspiroval i společnost Earth 2 UK Limited, která se rozhodla vytvořit digitální kopii zeměkoule nazvanou Země 2. Jde o futuristický koncept, který je na hraně mezi virtuální a fyzickou realitou. Na reálné mapě světa jsou vytvořeny dlaždice odpovídající určitému reálnému pozemku.

Vtip je v tom, že ve skutečnosti je tento pozemek již někdo vlastní, ale ve virtuální zeměkouli je stále volný, takže jinými slovy se společnost rozhodla prodávat něco, co sama ani nevlastní. Každopádně majitel svého pozemku ho může prodávat, přikupovat nebo i upravovat.

Celý projekt se pak buduje v měřítku 1:1 a je založen na technologii MapBox, které vytvořila geograficky propojenou vrstvu s digitální mřížkou, která se rozprostírá po celé planetě. Autoři projektu doufají, že digitální vlastnictví tzv. Virtual Land, bude v budoucnu obchodovatelná komodita, jejíž hodnota časem poroste. Pokud máte zájem můžete si rezervovat svůj pozemek v atraktivní lokalitě již nyní.

Zdroj: Eath2.io (odkaz)