Foto: Pixabay

Současná situace ve světě je poměrně divoká. A to nejen co se týče Ruska a jeho hromadění vojenských sil na ukrajinských hranicích, ale celou situaci značně zamíchaly i volby amerického prezidenta. V konečném důsledku hrozí, že Spojené státy americké vyzbrojí své bombardéry jadernými hlavicemi a uvede je do stavu trvalé pohotovosti. Američané chtějí být připravení v případě napadení státu. Díky bombardérům mohou zareagovat takřka okamžitě.

Problém však je, že tento stav byl v historii USA pouze dvakrát. Poprvé za druhé světové války a po druhé za studené války. Důvodem tohoto opatření může být administrativa nového amerického prezidenta Joe Bidena, který uvažuje o ukončení jaderné triády.

V tuto chvíli funguje v USA tzv. jaderná triáda. To v praxi znamená, že USA mají své mezikontinentální střely, které jsou odpalované z pozemních sil, bombardéry a ponorkami. To zaručuje USA dostatečnou palebnou sílu pro případ, že bude napadena. Její odpověď by byla skutečně rychlá. Tyto palebné síly jsou navíc strategicky rozmístěny tak, aby i v případě zničení části arzenálu měly USA stále dostatek prostředků, zničit nepřítele.

V současné době je na cestě nový bombardér B-21 a ponorky z třídy Columbia. Problém však nastává i pozemních sil. Během vlády Donalda Trumpa se pracovalo na náhradě za ICBM Minuteman III. S příchodem Joe Bidena se však začínají zdvihat hlasy pro zastavení vývoje. Prý USA bohatě stačí bombardéry a ponorky. V tom případě by však americké ministerstvo obrany muselo přejít na jakousi jadernou dyádu a uvést všechny své bombardéry do stavu stálé pohotovosti. Jinými slovy každý bombardér bude na letišti připraven kdykoliv vzlétnout a na své palubě bude mít množství munice včetně jaderných hlavic. Na situaci moc nepřidává, že ruský prezident Vladimir Putin vzkázal na západ, že by své kroky měl zvážit, nebo Rusko odpoví.

Zdroj: defensenews.com (odkaz), aktualne.cz (odkaz)