Foto: Pixabay

Někteří spoluobčané bohužel trpí těžkými zdravotními omezeními pohybu, stravovacími omezeními či omezeními některých smyslových orgánů. Vývojáři moderních technologií se především soustředí na vývoj technologií pro průmysl a medicínu, což jsou nejlépe finančně ohodnocené trhy. Bohužel právě na lidi s různými omezeními se často zapomíná.

Nyní však přišla výjimka v podobě robotického geparda, který má nahradit nevidomým lidem vodícího psa. Jedná se o projekt z Kalifornské univerzity v Berkley, který si pod svá křídla vzal odborník na robotiku Zhongyu Li. Tento robot je dokonce vybaven i lidarem (což je technologie pro měření vzdálenosti vycházející z šíření pulsu laserového paprsku, který se odráží od snímaného objektu).

Díky lidaru tak umí gepard zmapovat terén podobně jako spot od Boston Dynamics. Prozatím všechny testy dopadly více méně dobře a gepard úspěšně dokázal dovést figuranta z bodu A do bodu B. I když Boston Dynamics prodává svého Spota za astronomické částky, tento gepard vychází v nákladech levněji než běžný vodící pes.

Podle vývojářů se uvažuje i nad variantou synchronizace geparda s mobilním zařízením, kdy by nevidomý zkrátka ve svém mobilním telefonu zadal cíl své cesty a gepard by ho tam odvedl. Oproti robotickému gepardovi mají však klasičtí vodící psi jedno nespornou výhodu i podle vývojářů. Jde také o mentální a terapeutickou podporu. Je lepší, když cítíte živého tvora než když vedle sebe máte jen hromadu šroubků.

Zdroj: robots.ieee.com (odkaz)