Foto: Pixabay

Společnost Boston Dynamics je známým výrobcem humanoidních robotů fungující částečně na umělé inteligenci. Mezi jeho nejznámější modely patří bezpochyby Spot a Atlas. Boston Dynamics se však zavázal, že jeho roboti nikdy nebudou sloužit k vojenským účelům a nikdy nebudou nasazeni v ozbrojených konfliktech.

Nyní však došlo k porušení závazku společnosti, kdy vojenští kadeti ve Francii sdíleli na Twitteru fotografii ze svého cvičení, kde je ve výcviku doplnil právě i robot Spot. Jednalo se o kadety ze školy pro důstojníky Saint-Cyr Coëtquidan, která testovala schopnosti jak v obranných, tak v útočných operacích.

V každé operaci byli nejdříve samotní studenti a poté si celou operaci zopakovali znovu s roboty. Hlavním smyslem celého cvičení bylo zjistit, jaké reálné využití mohou tito roboti v armádě mít a zda je operace úspěšnější s nimi nebo bez nich. Veřejnost se samozřejmě zaměřila na fotografie, kde figuroval Spot od Boston Dynamics.

Kadeti však vypověděli, že jeho úloha byla primárně role průzkumníka. I tak si prý vedl výborně a dokázal zachránit velké množství životů. Bohužel však zklamala jeho výdrž, která byla vzhledem k malým rozměrům nízká. Boston Dynamics pak vydal ještě prohlášení, kde uvedl, že on s francouzskou armádou nespolupracuje. Ta si prý Spota pořídila přes francouzského distributora. Otázka je, zda se dá zabránit, aby např. teroristická organizace nakoupila množství těchto robotů a vyzbrojila je.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)