Foto: Pixabay

Elon Musk nevlastní jen automobilku Tesla či vesmírnou agenturu SpaceX. Je majitelem i technologické společnosti Neuralink, jejíž hlavním cílem je vyvinout mozkový čip, pomocí kterého by člověk ovládal své mobilní zařízení pouhými myšlenkami. Nedávno Elon implantoval tento čip do mozku prasete a předvedl, co prase pomocí tohoto čipu dokáže.

Zprvu za to nesklidil až tak velký obdiv, po kterém toužil. Nyní se vytasil s novou ukázkou. Jde o opici, konkrétně Makaka, který má v mozku Elonův čip a který hraje nostalgicky známou hru Pong pouze za pomoci svých myšlenek. Z ukázky je patrné, že opice dokáže bez problémů pohybovat kurzorem na obrazovce i ovládat hru, a to díky 1024 elektrodám v mozku s názvem N1 Link.

Vědci tvrdí, že implantovali čipy do části mozku zodpovědné za motoriku a pohyb rukou a paží. Samozřejmě, že tímto způsobem napojili obě ruce. Mluvčí společnosti Neuralink k tomuto úspěchu řekl, že posláním společnosti je vést bezpečný a klinický výzkum na bezdrátový a plně implantovatelný čip, který bude obsahovat více elektrod pro větší propustnost informací.

Elon Musk jako obvykle trochu přeháněl a ve svých tweetech uvedl, že produkt Neuralink First umožní někomu s celkovou paralýzou používat mobilní telefon rychleji než ten, kdo používá palce. Je jisté, že tento výzkum je obdivuhodný, ale někteří odborníci se bojí, aby se pak neopakoval scénář, jako z planety opic či jako z Čapkova RUR.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)