Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Nedávno jsme mohli sledovat testovací let prototypu vesmírné lodě Starship od společnosti SpaceX Elona Muska, jejíž hlavním cílem bude dostat lidi na Mars. Zatím proběhly testy modelů SN8 a SN9 a oba skončily výbuchem. Před pár hodinami byl proveden i testovací let modelu SN10, který si vedl úspěšně a dokonce na rozdíl od předchozích testovacích letů i úspěšně přistál. Poté však explodoval.

Testovací let SN10 proběhl již tradičně na kosmodromu společnosti SpaceX v texaském Boca Chica. Raketa Starship nejprve úspěšně vylétla do výšky deseti kilometrů a poté začala samovolně klesat. Po chvilce se přetočila do svislé polohy a dosedla na určené místo na zemi.

Celý let trval šest a půl minuty, ale již před dosednutím na zem byly vidět oranžové plamínky na spodku rakety. Pár vteřin po přistání však celá raketa explodovala. Co konkrétně způsobilo výbuch tentokrát společnost SpaceX zatím nesdělila. Prototypy SN8 a SN9 také explodovaly, ovšem o značný kus dříve. Starship by měl být prototyp nové lodi, která by mohla do vesmíru přepravit až sto tun nákladu či sto lidí najednou.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)