Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Společnost SpaceX Elona Muska v posledních měsících vysílá na oběžnou dráhu Země stále další a další satelity, které jsou součástí nového internetového připojení Starlink. Nově však přišla informace, že společnost SpaceX zažádala u Federální komunikační komise o povolení zahájit napojování automobilů, nákladních automobilů, lodí i letadel na jejich internetové připojení Starlink.

Tato skutečnost by umožnila propojit dopravní prostředky na celém světě a nabídnout jim stabilní internetové připojení, ať už se plaví na oceánu či letí v oblacích. Starlink má do budoucna ambice pokrýt celou planetu vysokorychlostním internetem, na což potřebuje mít na oběžné dráze soustavu desítek tisíc družic.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

I proto se jedná o nesmírně finančně nákladný projekt a je logické, že společnost hledá způsoby, jak by tento potenciál uplatnila na plno. Společnost SpaceX však neuvedla, zda například do automobilů Tesla bude nabízet stejný modem, jako je nyní ke Starlinku dodáván. Doslova však potvrdila, že každá ESIM (Earth Station in Motion – pozemní stanice v pohybu) bude z technického hlediska identická, jako současné dodávané terminály. Navíc by měly obsahovat pouze úchyty na bezpečnou instalaci.

Během jednoho z konferenčních hovorů se analytik Adam Jonas zeptal Elona Muska napřímo, zda se chystá přidání terminálu Starlink do vozidel Tesla. Elon na to zareagoval slovy: „V nadcházejících letech je to určitě možné.“ Je jasné, že při dlouhých cestách napříč Evropou je člověk buď bez internetu nebo má drahý roaming. Mít jedno stabilní připojení nezávislé na vaší poloze je určitě velký potenciál.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)