Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Nejeden malý kluk snil o tom, že se jednou stane astronautem. Nyní se mohou vaše sny stát realitou, protože Evropská kosmická agentura (ESA) spustila výběrové řízení na pozici astronauta. Unikátní je, že se tak děje po 11 letech a nový astronauti se s největší pravděpodobností dostanou na Měsíc a budou i součástí lidské mise na Mars.

Termín odevzdání přihlášek je stanoven od konce března do konce května. Dle vyjádření představených ESA se může přihlásit prakticky kdokoliv ze všech členských států ESA, což znamená včetně Čechů (pozn. red. nezapomeňme, že sídlo ESA je v Praze na Vltavské).

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Podmínek pro přijetí je několik. Na rozdíl od minulých let nemusejí astronauti být nutně vyškolení vojenští piloti, ale musejí mít magisterské vzdělání v oboru přírodních věd, medicíny či matematiky; výbornou znalost angličtiny plus dalšího cizího jazyka; extrémní psychickou odolnost a v neposlední řadě musejí být fyzicky zdatní.

ESA se rozhodla, že vybere zhruba šest lidí do aktivní služby a dalších dvacet si pak vycvičí do záložní služby. ESA se zároveň chce podrobit všeobecnému trendu, že všude musejí být i ženy a představení ESA by byli velice rádi, kdyby se mohli pochlubit více ženami ve svých řadách. Konec výběrového řízení bude za zhruba 18 měsíců.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)